Presa ucraineană: Ce se ascunde în spatele declarațiilor scandaloase ale politicienilor Simion şi Şoşoacă în legătură cu „necesitatea” anexării unei părți din Ucraina

George Simion
George Simion
6 aprilie 2023, 20:14

Obozrevatel a discutat despre acest lucru atât cu Șalaru, cât și cu generalul-locotenent Skipalsky, șef al Direcției Principale de Informații și fostul prim-vicepreședinte al SBU.

George-Nicolae Simion, deputat în Parlamentul României, lider al partidului Alianța pentru Unirea Românilor, face jocul activ al politicii Kremlinului în România și în întreaga regiune prin declarațiile sale antiucrainene, scrie Obozrevatel.

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Simion s-a opus implicării porturilor românești în exportul de cereale ucrainene și a afirmat că infrastructura de transport trebuie să lucreze exclusiv pentru români, și nu pentru Ucraina.

În februarie 2023, în cadrul congresului de la Alba Iulia, Simion a vorbit despre oportunitatea ca România să oprească continuarea asistenței acordate vecinilor săi – atât Republicii Moldova, cât și Ucrainei (inclusiv refugiaților).

În martie, în Parlament, George Simion a criticat dragarea de către Ucraina a canalului Bîstroe, spunând că în acest fel are loc „distrugerea Deltei Dunării”.

De asemenea, Simion și partidul său au inițiat mitinguri în România, la care s-a vorbit despre „răul sancțiunilor împotriva Rusiei”.

Declarațiile populiste, anti-occidentale, homofobe și antisemite au prins la tinerii cu venituri mici, care sunt tot mai mult supuși persuasiunii acestei forțe politice. Iar acest lucru nu poate decât să îngrijoreze.

Fostul ministru moldovean al Apărării Anatol Șalaru spune că, de fapt, în România există puține sentimente pro-ruse – acestea sunt „legănate” de politicieni finanțați de Moscova.

„Sunt mulți idioți proști care spun: „Lăsați Ucraina să ne returneze pământurile – și apoi o vom ajuta”. Asta spun idioții care sunt manipulați”, a declarat tăios Șalaru într-o declaraţie la Obozrevatel.

Când George Simion a intrat în Parlament în 2020, a obținut 9%, deși înainte de alegeri nimeni nu-i dădea nici măcar 1%. Potrivit lui Șalaru, Simion a fost ajutat să obțină rezultatele, inclusiv de „fostele servicii speciale pro-Moscova” care lucrează pe teritoriul României.

„Sunt firme care au colaborat cu Rusia, au primit bani de acolo, sunt politicieni care au fost de multe ori în Rusia și au susținut mereu legături, sprijin și cooperare cu Federația Rusă. E ca și Medvedciuk al dumneavoastră. Și ei îl ajută și pe Simion, poate îl finanțează”, a spus Șalaru.

El este îngrijorat de faptul că, potrivit sondajelor, Simion are acum o susținere de 19-20%, iar dacă va obține 25-30% la alegerile din 2024, atunci Alianța sa pentru Unirea Românilor va deveni partid de guvernare și va dicta condițiile pentru următorii ani.

Nu există nicio îndoială că o astfel de (posibilă) turnură va avea un impact negativ asupra relațiilor României cu Republica Moldova și Ucraina.

Întâlnire cu FSB la Cernăuți

Anatol Șalaru a declarat pentru Obozrevatel că George Simion a fost expulzat din Moldova în 2015 din cauza legăturii sale cu serviciul special rusesc. Mai mult, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova l-a informat pe fostul ministru al Apărării despre întâlnirea cu FSB. Potrivit lui Șalaru, când a aflat de interdicția lui Simion, l-a contactat pe șeful Securității și i-a cerut explicații. La care acesta a spus că există motive întemeiate pentru acest lucru.

Potrivit șefului Serviciului de Securitate, George Simion se afla de mai mulți ani în „atenția” a serviciilor speciale moldovenești și ucrainene. Aceștia au stabilit că în 2011 Simion s-a întâlnit cu un rezident FSB pe teritoriul Ucrainei – la Cernăuți. De asemenea, șeful serviciului de informații a declarat că în Moldova, George Simion se întâlnește des cu un om din serviciile rusești – Mark Tkachuk.

Șalaru spune că după ce au apărut informații despre legăturile deputatului român cu FSB-ul rusesc, George Simion se teme de consecințe.

„De obicei, imediat dă în judecată, dar de data aceasta nu o face, pentru că îi este frică. În România, acum se propune crearea unei comisii parlamentare”, a declarat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova.

Potrivit acestuia „În SUA, partidul AUR a fost declarat extremist și antisemit. Ei (membrii partidului. – n.r.) sunt acum singuri, nu au parteneri, nu au prieteni nici în Europa, nici în America. Poate în Rusia vor avea”.

La unison cu Simion, acționează și senatoarea Diana Șoșoacă , care a depus un proiect de lege prin care propune denunțarea tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre București și Kiev și care, de fapt, a cerut anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei.

În amendamentele la legea 129/1997 de ratificare, Șoșoacă propune completarea documentului: „România își anexează teritoriile sale istorice, și anume: Bucovina de Nord, Herțu, Budzhak (Cahul, Bolgrad, Izmail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor” .

Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Cercetarea Amenințărilor Globale și Democrației, un senator român a fost implicat într-o operațiune a serviciilor secrete militare rusești (cunoscute sub numele de GRU).

Interesant este faptul că Șoșoacă a candidat pentru senatori din partea aceluiași partid „Alianța pentru Unirea Românilor”. După un timp, drumurile lor par să se fi despărțit, dar Anatol Șalaru crede că acest lucru s-a întâmplat doar pentru că atât Șoșoacă, cât și Simion au ambiții prezidențiale.

Primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina și fost prim-vicepreședinte al SBU, generalul-locotenent Oleksandr Skipalsky este convins că declarațiile antiucrainene din România au fost inspirate de Rusia.

„Rusia vede că și aici își pierde pozițiile și se folosește de ultimele sale oportunități pentru a aduce tensiune în relațiile din triunghiul Ucraina-România-Moldova”, spune Skipalsky.

În opinia sa, cetățenii din aceste trei țări trebuie să înțeleagă acest lucru, iar politicienii trebuie să dea explicatii.

Generalul i-a comparat pe acești politicieni români cu fostul deputat Ilie Kiva, cunoscut pentru declarațiile sale scandaloase (a fugit în Rusia). „Așa ceva (Diana Șoșoacă. – n.r.) s-a găsit și în România, dar în spatele ei este un grup de oameni. Dar, bineînțeles, aceasta este în primul rând opera serviciilor speciale ruse”, crede Skipalsky.

În ceea ce il privește pe George Simion și contactele sale cu serviciile speciale ruse de pe teritoriul Ucrainei, Skipalsky spune ca un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire.

Generalul-locotenent spune că, pentru o lungă perioadă de timp, serviciile speciale rusești au făcut ravagii în Ucraina.

„Am făcut parte din categoria angajaților care erau îngrijorați de slăbirea regimului de contraspionaj din Ucraina cu mult înainte de confiscarea Crimeei noastre. Chiar și în timpul lui Ianukovici, aici era o adevărată desfrâu al elitei rusești – nu exista un regim de contrainformații. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu unde serviciile speciale rusești au ținut întâlniri absolut liniștite”, a declarat Skipalsky.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a inițiat impunerea sancțiunilor împotriva senatorului Diana Șoșoacă. În ceea ce-l privește pe George Simion, potrivit unei surse OBOZREVATEL din cadrul serviciului de informații ucrainean, acesta nu a fost lăsat să intre în Ucraina în 2021 – interdicția este valabilă până în martie 2024 .

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite