Presă: Olanda ar putea da avioane F16 aflate în uz unei țări din estul Europei, care la rândul ei ar ceda MIG-uri 29 Ucrainei

Știrea potrivit căreia Olanda ar putea da avioane F16 aflate în uz unei țări din estul Europei apare într-un săptămânal de tiraj mare de la Amsterdam. În prezent, în această regiune, 3 țări mai au în uz astfel de avioane de proveniență sovietică: Polonia, Slovacia și Bulgaria. În ultimele luni, Kievul a cerut de multe ori Occidentului avioane cu care piloții ucraineni să poată merge la luptă fără o pregătire suplimentară.

16 Noiembrie 2022, 23:26 Știrile TVR |

Știrea că Olanda ar putea ajuta Kievul a apărut în săptămânalul "Elsevier Weekblad", cu titlul "Haga are în vedere mutarea bătrânului și credinciosului F-16 în Europa de Est, ca aliații să ajute Ucraina cu Mig-uri".

Deși nu există o confirmare oficială, jurnaliștii bulgari au fost cei care au preluat știrea olandezilor și au scris că beneficiara F-urilor 16 ar putea fi chiar Sofia.

Forțele Aeriene bulgare folosesc în prezent Mig-ul 29, însă acesta va rămâne fără resursă în scurt timp. Bulgaria a comandat deja 16 avioane F-16 noi de ultima generație, însă primele ar putea fi livrate abia prin 2025.

Teoretic, avioanele olandeze i-ar putea ajuta pe piloții bulgari în următorii ani, iar Mig-urile 29 ale Sofiei ar ajunge la Kiev. Experții în aviație susțin însă că piloții bulgari ar avea nevoie de câțiva ani buni pentru a putea face misiuni cu F-urile 16 olandeze.

Gl. (r.) Victor Strîmbeanu, fost pilot de Mig-21 LanceR: "Sunt 3 direcţii principale - pregătirea personalului cu două componente, personal tehnic, personal navigant, pregătirea infrastructurii. Cel mai rapid, dar e greu de crezut, 3 ani, cel mai târziu 7 ani, dar din experienţa noastră, o medie cam 5 ani, ca să se rezolve toate cele 3 componente."

Bulgaria mai are în jur de 11 avioane Mig-29 și 7 Su-25.

De-a lungul timpului, Olanda a cumpărat peste 200 de avioane F-16 și mai folosește 40 de astfel de aparate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 28°C
IASI 27°C 28°C
CLUJ 25°C 26°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 24°C 26°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI