Presa britanică: Prinţul Charles îi va succeda reginei Elisabeta a II-a la şefia Commonwealth-ului

20 aprilie 2018, 10:14

Lideri din 53 de state s-au reunit la Palatul Buckingham. Pentru prima dată după 20 de ani, summitul Commonwealth se desfășoară în Londra. Organizația care include fostele colonii britanice își propune acum să se revitalizeze, în perspectiva Brexitului.

Surpriza a venit de la Regina Elisabeta a II-a, încă din discursul de deschidere a reuniunii. Ea a transmis mesajul clar că își susține fiul, pe Prințul Charles, la preluarea conducerii Commonwealth: „Este dorinta mea sinceră ca organizaţia Commonwealth să ofere stabilitate şi continuitate pentru generaţiile viitoare şi să decidă ca, la un moment dat, Prinţul de Wales să ducă mai departe munca importantă începută de tatăl meu în 1949.”

Prințul Charles a dat și el un semnal ferm că își dorește să conducă organizația: „Commonwealth a fost un element fundamental al vieţii mele de când mă ştiu.”

Regina Elisabeta a II-a a fost proclamată șef al Commonwealth-ului la încoronarea sa, în 1952. Dar nu există un proces oficial de alegere a succesorului său.

Orice decizie trebuie luată de șefii de guvern ai celor 53 de state membre. Opoziția britanică pledează ferm pentru principiul rotației la conducere. Dar premierul Theresa May a promis că va face lobby în favoarea Prințului Charles.

În Commonwealth trăiesc două miliarde şi jumătate de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite