Preotul Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală. Arhiepiscopia Bucureștilor i-a interzis să mai slujească și i-a retras funcția pe paroh. ”A recunoscut fapta incriminată”

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au fixat termen pentru data de 26 septembrie în cazul preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală. Lunea viitoare, preotul suspendat de BOR din a mai sluji va afla dacă rămâne sub control judiciar sau dacă judecătorii admit solicitarea procurorilor de arestare preventivă.

22 Septembrie 2022, 12:11 (actualizat 22 Septembrie 2022, 21:27) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declarație personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent.

Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații.

Măsurile prompte luate de Arhiepiscopie, singurele posibile și statutare până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească sunt următoarele:

- suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârșirea celor sfinte, adică interdicția a oficia orice serviciu religios)

- retragerea funcției de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ)

- obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, ținând cont riguros de motivația sentinței și de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar.

Poziția Bisericii, poziția creștină, este totdeauna, în mod natural și subînțeles, favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel.

Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui.

Dumnezeu să-i întărească și să-i mângâie sufletește pe toți cei afectați de această situație adânc tulburătoare, a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor într-un comunicat.

Cunoscutul preot Visarion Alexa, de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh" din Capitală, este acuzat că ar fi agresat sexual o enoriaşă. În acest moment, părintele este sub control judiciar 60 de zile, dar a contestat decizia judecătorilor.

Potrivit deciziei instanţei, printre altele, acesta nu are voie să se apropie la o distanţă mai mică de 300 de metri de persoana vătămată şi nici să comunice cu aceasta. Tot instanţa i-a impus şi să nu exercite profesia de preot.

După ce informaţiile despre acest dosar au ajuns în spaţiul public, Arhiepiscopia Bucureştilor a anunţat că, până când ancheta judiciară nu este finalizată, preotul este suspendat şi nu mai poate sluji.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI