Preotul Vasile Răducă și-a depus demisia din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, după declarațiile halucinante despre viol și musulmani

24 iulie 2019, 08:28

Preotul profesor a susținut că sunt extrem de rare cazurile în care o femeie  rămâne gravidă în urma unui viol, iar atunci când se întâmplă e cel mai probabil ca femeia să fi consimțit.

Preotul profesor Vasile Răducă a mai spus că „sexul cu prezervativ este masturbare” și i-a transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relația pe care o are cu un musulman. „În Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului”, a afirmat Răducă.

Emisiunea a fost difuzată la sfârșitul lunii mai și a fost reclamată de unii ascultători. Derapajul a fost sancționat de CNA pentru faptul că moderatorul nu a intervenit să echilibreze  discuția.

Reprezentanții Bisericii au transmis că Patriarhia Română, Facultatea de Teologie și postul de radio Trinitas se delimitează de afirmațiile preotului Vasile Răduca. Mai  mult decât atât, moderatorul emisiunii va fi cercetat disciplinar.

Iusuf Murat, muftiul cultului musulman din România, nu a comentat afirmațiile preotului ortodox, dar a ținut să atragă atenția că, în Islam, femeia are aceleași drepturi cu bărbatul.

La scurt timp, scandalul a luat amploare și în lumea academică. Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie să-l demită pe preotul Vasile Răduca din funcția de prodecan.

Universitatea a anunțat miercuri după-amiază că profesorul Vasile Răducă și-a depus demisia din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

„Universitatea din București rămâne angajată față de misiunea sa de a promova și susține principii menite să contribuie la o societate democratică modernă, bazată pe respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste”, se arată în postarea cu anunțul demisiei.

Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, a precizat că decanul Facultății de Teologie, părintele profesor Ioan Moldoveanu, îi va înainta joi o nominalizare pentru postul de prodecan.

Noul deținător al funcției va prelua, până la alegerile din cadrul facultății, atribuțiile deținute până astăzi de pr. prof. Vasile Răducă.

Afirmațiile au intrat și în vizorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Dacă va fi declanșată procedura de autosesizare, prodecanul Facultății de Teologie riscă o amendă contravențională cuprinsă între 2.000 și 100.000 lei.

Deși l-am contactat de mai multe ori, preotul Vasile Răduca nu a fost de găsit pentru a ne oferi un punct de vedere.

Într-o poziție pe care a transmis-o pentru paginademedia.ro, și-a nuanțat declarațiile făcute în urmă cu două luni și a spus că regretă faptul că vorbele lui au avut un ecou nedorit.

Potrivit surselor noastre, în toamnă, preotul Vasile Răduca se va pensiona.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite