Premiul Nobel pentru Pace 2018, câștigat de un medic și o victimă a abuzurilor ISIS. Denis Mukwege și Nadia Murad, premiați pentru eforturile de a stopa folosirea violenței sexuale ca armă de război

Denis Mukwege și Nadia Murad au primit Premiul Nobel pentru Pace 2018. Cei doi au fost răsplătiți pentru eforturile de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război. Mukwege și Murad și-au pus în pericol viața prin combaterea crimelor de război și prin căutarea dreptății pentru victime. Astfel, ei au promovat fraternitatea între națiuni prin aplicarea principiilor dreptului internațional.

05 Octombrie 2018, 11:46 (actualizat 05 Octombrie 2018, 12:53) | Magda Manea |
$article.media.images[0].description
Premiul Nobel pentru Pace 2018"

Denis este medic din Congo, iar Nadia face parte din etnia yazidi, din Irak, și a fost victima abuzurilor comise de teroriștii din gruparea Statul Islamic.

Fiecare dintre ei, în felul lor, au contribuit la creșterea vizibilității violenței sexuale în timpul războiului, astfel încât făptașii să poată fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.

Medicul Mukwege și-a petrecut mare parte din viață ajutând victimele violenței sexuale în Republica Democratică Congo. Spitalul Panzi a fost înființat în Bukavu în 2008, iar Mukwege și personalul său au tratat mii de pacienți care au fost victime ale unor astfel de atacuri. Majoritatea abuzurilor au fost comise în contextul unui război civil de lungă durată care a costat viețile a peste șase milioane de congolezi.

Mukwege este un simbol, la nivel național și internațional, al luptei împotriva violenței sexuale în timp de război și conflict armat. Principiul său de bază este „justice is everyone’s business”. Bărbații și femeile, ofițerii și soldații, autoritățile locale, naționale și internaționale, toți au o  responsabilitate comună - raportarea și combaterea acestui tip de crimă de război.

Importanța eforturilor dedicate și dezinteresate ale lui Mukwege în acest domeniu nu poate fi exagerată. El a condamnat în repetate rânduri violul în masă și a criticat guvernul congolez și alte țări pentru că nu a făcut suficient pentru a opri utilizarea violenței sexuale împotriva femeilor ca strategie și armă de război.

 

(w500) Premiul No

Nadia Murad este ea însăși victima unor astfel de crime de război. Ea a refuzat să accepte codurile sociale care obligă femeile să tăcă și să se rușineze de abuzurile la care au fost supuse. Ea a arătat un curaj neobișnuit în a-și spune în public suferințele și a vorbit în numele altor victime.

Nadia face parte din etnia yazidi, din nordul Irakului, unde a trăit împreună cu familia sa. În august 2014, Statul Islamic a lansat un atac brutal și sistematic asupra satelor din districtul Sinjar, care viza exterminarea populației yazidi. În satul lui Murad, câteva sute de persoane au fost masacrate. Femeile mai tinere, inclusiv copiii minori, au fost răpiți și tratați ca sclavi sexuali. Captivă a Statului Islamic, Nadia Murad a fost violată și abuzată sistematic.

Murad este doar una dintre cele aproximativ 3.000 de fete și femei yazidi victime ale violurilor și altor abuzuri ale ISIS. Abuzurile erau sistematice și făceau parte dintr-o strategie militară. Astfel au servit ca armă în lupta împotriva yazidis și a altor minorități religioase.

După un coșmar de trei luni, Murad a reușit să fugă și a ales să vorbească deschis despre experiența sa. În 2016, la doar 23 de ani, a fost numită primul Ambasador al Bunăvoinței pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului de ființe umane.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI