Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta din cauza scandalului de hărțuire sexuală care a afectat Academia Suedeză

4 mai 2018, 10:15

Membrii Academiei Suedeze sunt aleși pe viață. Până acum, șapte  academicieni au demisionat. Din juriu mai sunt activi 11 membri, un număr insuficient pentru asigurarea cvorumului – potrivit regulilor Academiei Suedeze, juriul care decerneaza Nobelul pentru Literatură trebuie să aibă cel puțin 12 membri.

Este cel mai mare scandal din Academie, de când se acordă Premiul Nobel pentru Literatură, din 1901.

Academia Suedeză a anunțat că în 2019 va fi decernat și premiul pentru anul 2018.

Scandalul  a izbucnit în noiembrie 2017, când, în plină campanie #metoo, 18 femei l-au acuzat pe Jean-Claude Arnault, soțul poetei Katarina Frostersson,  membră a Academiei, de hărțuire sexuală.

Arnault  conduce, împreună cu soția sa, clubul privat “The Forum”, care a beneficiat de subvenții din partea Academiei. În acest context au fost descoperite și o serie nereguli  financiare.

Arnault este acuzat și că, din 1996, ar fi lăsat să răsufle de 7 ori informații despre câstigatorii premiului Nobel pentru literatură.

Scandalul de hărțuire sexuală i-a divizat profund  pe membrii Academiei, cu privire la modul în care instituţia ar trebui să răspundă la acuzaţiile formulate împotriva  poetei Katarina Frostenson şi a soţului său, Jean-Claude Arnault.

Cu excepția a șase ani, în timpul războaielor mondiale, într-un singur an nu a mai fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură – în 1935, când nu a fost găsit niciun scriitor a cărui operă literară să merite această distincție, notează BBC.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite