Premiul Nobel pentru Literatură 2022 a fost decernat scriitoarei franceze Annie Ernaux. „Întotdeauna mi-am dorit să scriu genul de carte despre care mi se pare imposibil să vorbesc după aceea”

Annie Ernaux
Annie Ernaux
6 octombrie 2022, 14:05

Premiul Nobel pentru literatură 2022 este acordat autoarei franceze Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale, a anunțat Academia Suedeză.

Annie Ernaux și-a început cariera literară în 1974, la 34 de ani, cu romanul autobiografic „Les Armoires vides” (Cleaned Out, 1990).

A primit recunoașterea lumii literare abia în 1984, când a câștigat Premiul Renaudot  cu al patrulea său roman, tot  autobiografic, „La Place” (A Man’s Place, 1992). Romanul se concentrează pe relația cu tatăl ei și pe experiențele vieții într-un mic oraș din Franța.

Câțiva ani mai târziu, ne-a oferit un portret  al mamei ei, numit simplu „Une femme” (1987; A Woman’s Story, „Povestea unei femei”, 1990), care oferă explicații semnificative asupra naturii scrierilor lui Ernaux, cu treceri între ficțiune, sociologie și istorie, notează nobelprize.org.  Este un omagiu minunat adus unei femei puternice, care, mai mult decât tatăl, a reușit să-și mențină demnitatea, adesea în condiții vitrege.

În 1996 îi apare romanul „La honte” ( Shame – Rușine 1998), un fel de  continuare a portretului tatălui ei în încercarea  de a explica furia bruscă a acestuia împotriva mamei ei într-un anumit moment din trecut. Primul rând al romanului este o adevărată  lovitură de bici: „Tatăl meu a încercat să-mi omoare mama într-o duminică din iunie, la începutul după-amiezii”.

Ca întotdeauna, mai scrie nobelprize.org, Ernaux caută să depășească limita tolerabilului. Sunt propriile ei cuvinte din carte: „Întotdeauna mi-am dorit să scriu genul de carte despre care mi se pare imposibil să vorbesc după aceea, genul de carte care îmi face imposibil să rezist privirii altora”. Ceea ce face ca experiența să fie insuportabilă este rușinea înrădăcinată în condiții de viață umilitoare. Când scrie Annie Ernaux, problema demnității sau a lipsei de demnitate este discutabilă. Literatura îi oferă un refugiu pentru a scrie ceea ce este imposibil de comunicat în relația  directă cu ceilalți.

O capodoperă a lui Ernaux este narațiunea despre avortul ilegal al unei tinere de 23 de ani, „L’événement” din 2000 (Happening, 2001),  o narațiune la persoana întâi.

În „L’occupation” din 2002 (The Possession, 2008) Ernaux disecă mitologia socială a iubirii romantice. Pe baza notelor dintr-un jurnal despre cum a fost părăsită de un iubit, ea mărturisește și atacă o imagine de sine construită pe stereotipuri. Gelozia ei este dureros dezvăluită sub forma unei obsesii și, încă o dată, scrisul devine o armă ascuțită care disecă adevărul.

În 2008 i-a apărut lucrarea „Les années” (The Years, 2017). Este cel mai ambițios proiect al scriitoarei și cel care i-a adus reputația internațională, plus numeroși adepți și discipoli literari. A fost numită „prima autobiografie colectivă”, iar poetul german Durs Grünbein a apreciat-o drept o „epopee sociologică” inovatoare a lumii occidentale contemporane.

Romanul „Mémoire de fille” din 2016,  (A Girl’s Story, 2019) este povestea unei tinere de la sfârșitul anilor 1950 care își pierde virginitatea într-o colonie de vară din Orne, Normandia.

Annie Ernaux crede, în mod evident, în forța eliberatoare a scrisului. Opera ei este una fără compromisuri, scrisă într-un limbaj simplu, curat. Ea a realizat ceva admirabil și durabil dezvăluind, cu mult curaj și acuitate clinică, agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilința, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, conchide nobelprize.org.

Romanele lui Annie Ernaux nu a fost tradusă până acum în limba română.

Citiți AICI un fragment din opera autoarei, în limba engleză.

***

Premiul Nobel pentru Literatură răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri.

Încă de la primul premiu, decernat în 1901 poetului şi filosofului Sully Prudhomme, distincţia a fost acordată, fără discriminare, autorilor de diferite limbi şi culturi, atât scriitorilor necunoscuţi, cât şi celor care atinseseră deja celebritatea.

Dintre cei 118 laureaţi ai acestui premiu, 16 sunt femei. Premiul Nobel pentru Literatură a fost împărţit, de patru ori, de câte doi laureaţi – în 1904 (Frédéric Mistral, José Echegaray), 1917 (Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan), 1966 (Shmuel Agnon, Nelly Sachs), 1974 (Eyvind Johnson, Harry Martinson), potrivit www.nobelprize.org.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite