Premiul Nobel pentru Literatură 2017, obținut de scriitorul Kazuo Ishiguro, autorul romanelor „Rămășițele Zilei” și „Să nu mă părăsești”

5 octombrie 2017, 14:14

Premiul Nobel pentru Literatură este cel de-al patrulea anunțat din seria distincțiilor care sunt comunicate în fiecare an.

Kazuo Ishiguro împlinește luna viitoare 63 de ani. S-a născut în Japonia, la Nagasaki, iar familia a emigrat în Marea Britanie pe când el avea 5 ani.

Kazuo Ishiguro a scris 8 romane și a debutat în 1982 cu „A Pale View of Hills”  („Amintirea palidă a munților”). Acest roman, dar și următorul, „An Artist of the Floating World” („Un artist al lumii trecătoare”), din 1986, au acțiuni plasate în Nagasaki, la câțiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cel mai cunoscut roman al său, „The Remains of the Day” („Rămășițele zilei”, 1989), a fost adaptat într-un film cu opt nominalizări la premiile Oscar. E povestea unui majordom care și-a dedicat întreaga viață stăpânului său, iar rolurile principale au fost interpretate de  Anthony Hopkins și Emma Thompson.

Un alt roman de răsunet, „Never Let Me Go” („Să nu mă părăsești”), a apărut în 2005 și a marcat o evoluție în stilul său literar, prin includerea unor elemente științifico-fantastice.  Roman distopic, a fost de asemenea ecranizat, iar rolurile principale în pelicula omonimă au fost interpretate de Keira Knightley, Carey Mulligan și Andrew Garfield.

Sunt atât de mândru că acest film  a fost făcut după cartea mea.  E un film pe care îl admir din toată inima.  Daca nu mi-ar fi plăcut, vă daţi seama că m-aş fi ascuns„, a declarat Ishiguro despre filmul „Never Let Me Go”.

În cel mai recent roman al său, „The Buried Giant” (2015), doi vârstnici fac o călătorie în speranța de a-l întâlni pe fiul lor, pe care nu îl mai văzuseră de mulți ani.

Pe lângă cele opt romane publicate, Kazuo Ishiguro a scris și scenarii pentru mai multe producții cinematografice și de televiziune.

În România, romanele sale au fost traduse de editura Polirom.

Pentru întreaga sa operă, Ishiguro va primi din partea comitetului Nobel o diplomă și 9 milioane de coroane suedeze. Ceremonia va avea loc la 10 decembrie – ziua în care e comemorată moartea lui Alfred Nobel.

Nobelul pentru Chimie a fost câștigat de trei cercetători din Elvetia, SUA și Marea Britanie

Doi americani și un german au obținut Nobelul pentru Fizică pentru contribuții decisive la analiza undelor gravitaționale

Premiul Nobel pentru Medicină 2017 a fost câștigat de trei cercetători americani

În 6 octombrie va fi atribuit premiul Nobel pentru Pace.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite