Premiile Grammy celebrează muzica africană printr-o nouă categorie și va fi acordată o statuetă celei mai bune interpretări

Premiile Grammy
Premiile Grammy
14 iunie 2023, 11:01

Această nouă recompensă va include numeroase stiluri, de la Afrobeat la Afro-fusion, trecând prin Kwassa Kwassa şi Ndombolo, originare din Republica Democratică Congo, Ghana drill, Afro-House sau hip-hop-ul sud-african, a indicat într-un comunicat Recording Academy, care reuneşte profesioniştii din industria muzicală.

Categoria va recompensa „înregistrările care folosesc expresiile locale unice ale continentului african”, au adăugat organizatorii Grammy Awards.

Acuzate de mult timp că nu reflectă suficient diversitatea şi evoluţia industriei muzicale, premiile Grammy încearcă de ani de zile să lărgească gama de stiluri şi registre pe care le recompensează. Categoria celei mai bune coloane sonore pentru un joc video a fost adăugată în 2022.

Muzicienii din ţările africane, precum franco-benineza Angelique Kidjo (5 victorii, 14 nominalizări) sau nigerianul Burna Boy (o victorie, 6 nominalizări), domină în mod constant categoriile dedicate „muzicii lumii” ale premiilor Grammy.

La cea de-a 65-a ediţie, desfăşurată pe 5 februarie la Los Angeles, un trio condus de DJ-ul şi producătorul sud-african Zakes Bantwini, un pilon al muzicii house locale, s-a impus graţie unei piese în zulu la categoria „Best Global Music Performance”.

Ediţia din 2024 va premia, de asemenea, alte două categorii noi: cel mai bun album de jazz alternativ şi cea mai bună înregistrare de pop dance.

În 2023, au fost acordate 91 de recompense în tot atâtea categorii, în special pentru genurile pop, rock, muzică clasică, hip-hop, gospel şi country.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite