Premierul Viorica Dăncilă, vizită în Muntenegru și Macedonia

25 iulie 2018, 14:27

Premierul Viorica Dăncilă, care efectuează o vizită oficială în Muntenegru, a avut miercuri o întrevedere cu omologul său, Dusko Markovic, context în care a reconfirmat susţinerea fermă pentru aderarea acestei ţări la UE, cât mai curând posibil, în baza meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare. 

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, agenda discuţiilor a reconfirmat nivelul de excelenţă dezvoltat în relaţiile bilaterale şi a permis abordarea, într-un dialog constructiv şi pragmatic, a temelor de cooperare de pe agenda bilaterală, colaborarea în cadrul NATO, stadiul parcursului european al Muntenegru, precum şi cele mai recente evoluţii din regiune. 

‘Cei doi înalţi demnitari au exprimat interesul pentru adâncirea relaţiilor în toate domeniile de interes comun, cu accent pe cooperarea economică, creşterea schimburilor comerciale şi aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul energiei, cu accent pe interconectivitate, precum şi mediu, turism, afaceri interne. În acest sens, s-a convenit intensificarea dialogului ministerial, fiind propusă o întâlnire între miniştrii Energiei. Mai mult, a fost exprimată intenţia de a activa contactele bilaterale la nivel de lucru şi de a pregăti platforme de contact direct între comunităţile oamenilor de afaceri din cele două ţări, fiind stabilită organizarea unui forum economic comun’, se arată în comunicatul citat. 

Prim-ministrul român a reliefat importanţa pe care viitoarea preşedinţie română a Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor, o va acorda continuării politicii de extindere a Uniunii Europene şi ‘a reconfirmat susţinerea fermă pentru aderarea Muntenegrului la UE, cât mai curând posibil, în baza meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare’. 

Viorica Dăncilă a reafirmat, în context, ‘disponibilitatea deplină a ţării noastre de a oferi expertiza şi asistenţa tehnică relevantă în acest proces, continuând schimbul de experienţă derulat cu succes până în prezent prin intermediul mecanismelor şi instrumentelor de cooperare bilaterală, în domeniile de interes pentru partea muntenegreană în cadrul negocierilor de aderare’. 

‘În acest sens, s-a agreat iniţierea cooperării directe între miniştrii Afacerilor Europene din cele două ţări’, se menţionează în comunicat. 

Conform comunicatului, demnitarul român a transmis ‘aprecierea deosebită pentru opţiunea strategică limpede a statului Muntenegru şi a remarcat că, la un an de la aderarea la NATO, procesul consistent de reformă deschis se va constitui şi într-un beneficiu pentru succesul negocierilor de aderare la UE’. 

‘Partea română a apreciat că integrarea Muntenegrului în NATO constituie o contribuţie la stabilitatea Balcanilor de Vest şi la eliminarea ameninţărilor de securitate din acest areal. Ambele state rămân fidele Tratatului Alianţei Nord-Atlantice şi susţin integral valorile, principiile şi obiectivele aliate, recent reconfirmate prin Declaraţia finală a Alianţei adoptată la Bruxelles la 12 iulie’, precizează sursa citată. 

În cadrul întrevederii, partea română a exprimat convingerea că participarea sporită a statului Muntenegru la iniţiativele relevante de cooperare regională, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, reprezintă o continuare firească a consolidării parcursului european al întregii regiuni. 

La finalul discuţiilor, premierul Dăncilă a adresat omologului său din Muntenegru invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, se mai arată în comunicat. 

Potrivit programului anunţat de Guvern, în cursul zilei de miercuri prim-ministrul român va avea şi o întrevedere cu preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite