Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu omologul portughez, Antonio Costa

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut miercuri o întrevedere cu premierul portughez, Antonio Costa, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Republica Portugheză.

06 Iunie 2018, 16:01 (actualizat 07 Iunie 2018, 21:30) |
Premierul Viorica Dăncilă, vizită în Portugalia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În contextul vizitei oficiale au fost semnate o serie de acorduri și memorandumuri de înțelegere, ce permit elaborarea de proiecte comune în domenii precum: cercetarea, inovarea și sănătatea:

1.Memorandum de Colaborare ştiinţifică privind implementarea Proiectului Infrastructură Luminoasa Extremă  – Nuclear Physics (ELI-NP) între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din România și Institutul Superior Tehnic din Portugalia;

2. Acord de cooperare între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea Lisabona;

3. Memorandum de Înţelegere în domeniul politicilor de sănătate între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Portugheză.

De asemenea, au fost abordate și aspecte privind cooperarea în domeniul militar, strategic și al securității cibernetice. Au salutat cooperarea bilaterală excelentă în materie de securitate şi apărare, afirmând intenția de aprofundare a acesteia, în vederea capitalizării potenţialului special creat prin derularea cu succes a programului F-16, în arii precum cercetarea pe tema echipamentelor şi tehnologiilor militare şi securitate cibernetică.

S-a discutat şi despre perspectivele de relansare a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere, feroviare și aeroportuare, având în vedere proiectele de succes realizate în trecut cu parteneri din Portugalia.

Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a menține constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, în contextul opiniilor comune într-o serie de dosare europene, precum Brexit, Cadrul Financiar Multianual, viitorul Europei, coeziunea economică și socială, Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securităţii şi apărării. A fost discutată importanța găsirii unei soluții echilibrate privind viitorul buget european, care să păstreze, în același timp, un loc important politicilor tradiționale, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

A fost subliniată importanța finalizării negocierilor pe subiecte precum Cadrul Financiar Multianual și politica de coeziune pe durata Presedinției române la Consiliul UE, pentru a nu transfera subiectele în dezbaterea electorală, având în vedere că anul viitor vor fi alegeri pentru Parlamentul European.

Prim-ministrul României a comunicat, de asemenea, interesul pentru de crearea unui grup de lucru comun în domeniul absorbției fondurilor europene pentru a putea beneficia de experiența acumulată de Portugalia în acest domeniu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI -2°C -2°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 2°C -2°C
BRASOV -2°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI