Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare către Comisia Europeană, în care susține că pe 10 august s-a încercat înlăturarea pe cale violentă a guvernului

17 august 2018, 13:12

Scrisoarea a ajuns la Bruxelles, a confirmat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei.

Comisia Europeană pregătește un răspuns.

„Forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare iar față de plângerile unor demonstrați care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”, subliniază Dăncilă.

Potrivit șefului executivului, „manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă”.

„S-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente”, a transmis șeful executivului.

În document, Viorica Dăncilă îl reclamă pe președintele Klaus Iohannis, motivând că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator și a făcut apel la continuarea protestelor.

„De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine Președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”.

Fragmente din scrisoare au apărut mai întâi pe Facebook, pe pagina unui jurnalist de la Centrul de Investigații Media.

Guvernul a refuzat până acum să publice scrisoarea și să dea explicații în legatură cu trimiterea ei. În schimb, Opoziția a reacționat vehement, acuzând-o pe Viorica Dăncilă de dezinformare.

Reacţia PNL:

„Este halucinant modul în care premierul Viorica Dăncilă își permite să mintă într-o corespondență oficială, transmisă la Bruxelles, cu privire la situația din România, și este cu atât mai grav faptul că păpușarii Vioricăi Dăncilă cred că pot dezinforma în acest mod oficialii europeni”.

O poziție similară are și fostul premier Dacian Cioloș. Comisia Europeană a confirmat primirea documentului și a precizat că va transmite și un răspuns. Între timp, un parlamentar și lider al Partidului Social-Democrat din Danemarca a anunțat că formațiunea sa va pune problema excluderii PSD din familia socialiștilor europeni. Liderii PSD spun însă că nu sunt îngrijorați, pentru caă se bucură de susținerea conducerii Partidului Socialiștilor Europeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite