Premierul Viorica Dăncilă a anunțat la ședința de guvern aprobarea ordonanței privind „taxa pe lăcomie”, plafonarea prețului la gaze și curent și Pilonul II

21 decembrie 2018, 09:11

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că executivul va adopta ordonanța de urgență privind, printre altele, taxa pe lăcomie, plafonarea prețului la gaze și energie electrică și reducerea comisioanelor la fondurile de pensii private de la 2,5% la 1%.

„Aprobăm astăzi un set de măsuri care au ca scop bunăstarea românilor”, a afirmat premierul Dăncilă.

Unele dintre măsurile cuprinse în ordonanță sunt modificate  față de varianta anunțată de ministrul Finanțelor. În privința „taxei pe lăcomie”, cum a fost numită taxa aplicată băncilor,  modificarea vizează pragul de la care este aplicată aceasta –   nu va mai fi 1,5 la sută indicele Robor în momentul în care va fi aplicată taxa, ci 2 la sută.

Executivul s-a reunit în ședință extraordinară tocmai pentru a adopta  Ordonanță de Urgență care va cuprinde zeci de măsuri fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor.

Mediul economic se declară extrem de îngrijorat de noile măsuri fiscal-bugetare adoptate de Guvern. Oamenii de afaceri îşi văd date peste cap toate socotelile şi bugetele pentru anul viitor.

Investitorii au reacţionat chiar înainte de adoptarea ordonanţei: pentru a treia zi consecutiv, toţi indicii bursieri au închis pe roşu, cu jumătate de oră înainte de începerea şedinţei Executivului. Oamenii de afaceri reproşează Guvernului şi faptul că a luat aceste măsuri în grabă, fără să îi consulte şi fără să ştie care vor fi urmările acestora.

Zi plină la guvern

Liderul PSD, Liviu Dragnea,  a declarat ca ordonanța mai are nevoie de „câteva reglaje”.

Condițiile de retragere din Pilonul II și taxele din domeniul energiei ar putea fi printre modificări.

Guvernul va decide, totodată, şi cu privire la revocarea şi numirea unui membru în Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Potrivit proiectului de hotărâre, Petre Neacşa, reprezentant al Ministerului Transporturilor, va fi înlocuit de Mihaela Mocanu.

Pe agenda oficială a şedinţei de Guvern nu figurează proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar acesta ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a reuniunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Surse: 5.000 de posturi deblocate în Sănătate

Spania dă energie electrică aproape gratuit cetățenilor