Premierul Viorica Dăncilă, a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles. Întrevederi cu Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, și cu Donald Tusk, președintele Consiliului European. Concluziile transmise de Palatul Victoria

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit joi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Șeful executivului de la București s-a aflat timp de două zile în vizită de lucru la Bruxelles.

07 Februarie 2019, 11:43 (actualizat 07 Februarie 2019, 17:53) |
Întâlnire Dăncilă - Timmermans
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 17.15 Agenda discuțiilor dintre premierul României și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României. "Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale - politică, economică și socială - fără diviziuni între membrii săi", se precizează în document.

Oficialul Consiliului European a subliniat importanța transmiterii în perioada următoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european, inclusiv în perspectiva Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni", mai arată Palatul Victoria.

Pe de altă parte, Donald Tusk a rezumat pe Twitter subiectele întâlnirii.

Într-un alt comunicat oficial al guvernului, se arată că la întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prim-ministrul român a salutat buna cooperare și dialogul constructiv și constant dintre Guvernul României și Comisia Europeană. Viorica Dăncilă a menționat în acest sens discuțiile de substanță purtate în contextul vizitei Colegiul Comisarilor la București, la 10-11 ianuarie 2019.

"De asemenea, șeful Executivului a menționat faptul că prima lună a Președinției României la Consiliul UE a prilejuit discuții intense dedicate avansării agendei europene. Oficialul român a reiterat, totodată, obiectivul Președinției României la Consiliul UE de a acționa din postura de mediator imparțial pentru a identifica cele mai bune formule de compromis, care să faciliteze avansarea cât mai rapidă a negocierilor în curs pe dosarele europene aflate în discuție. Mai mult, oficialul român a reiterat intenția României de a acționa, împreună cu Comisia Europeană, pentru consolidarea unității și coeziunii", se mai arată în document.

Palatul Victoria indică faptul că o altă temă abordată în discuția cu Frans Timmermans a fost cea a statului de drept și a independenței justiției din România.

"Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că Guvernul României va acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care stau la baza construcției europene: apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a statului de drept, a independenței justiției, însă, în egală măsură, va acționa pentru ca cetățenii români să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca orice cetățean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul față de valorile comune, faţă de drepturile şi libertățile fundamentale, faţă de statul de drept", se subliniază în comunicatul oficial.

ACTUALIZARE 11.45 Șeful executivului a participat joi dimineață la conferința "Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa – de la politici la acțiuni", care face parte din evenimentele circumscrise Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea a fost organizată la Parlamentul European în memoria diplomatului Mihnea Constantinescu, prieten al poporului evreu.

"În contextul european curent, marcat de creșterea îngrijorătoare a fenomenelor de intoleranță, acest eveniment își propune să promoveze o dezbatere de substanță între membri ai comunităților evreiești din Europa și din Statele Unite reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor europene, precum și reprezentanți naționali", a subliniat premierul Viorica Dăncilă în debutul discursului.

"Asumându-și recomandările Comisiei Elie Wiesel, România și-a propus să contribuie la consolidarea educației în domeniul Holocaustului, la păstrarea memoriei publice a suferinței evreilor, precum și a genocidului romilor, în așa fel încât lecțiile trecutului să devină fundamente pentru pace și stabilitate. Una dintre realizările importante ale Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului este adoptarea definiției de lucru a antisemitismului. La aceasta a contribuit major și diplomația românească prin implicarea regretatului ambasador Mihnea Constantinescu, fost președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, în memoria căruia este organizat și acest eveniment. Folosesc acest prilej să vă anunț că sunt în curs demersurile ca Institutul Diplomatic Român să îi poarte numele", a subliniat șeful executivului.

Viorica Dăncilă a amintit că Parlamentul European a adoptat în 2017 o Rezoluție privind combaterea antisemitismului, pe care a semnat-o  în calitate de europarlamentar, în numele grupului social-democrat. În document se făcea apel la statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea definiției în plan intern.

Premierul a arătat că România a devenit un model regional în combaterea antisemitismului și a xenofobiei și, totodată, un model în ceea ce privește educația și măsurile pentru păstrarea memoriei Holocaustului.

Viorica Dăncilă a fost primită apoi de directorul executiv al Comitetului Evreiesc American, David Harris.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 25°C
IASI 19°C 24°C
CLUJ 18°C 23°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 21°C 26°C
BRASOV 16°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI