Premierul Ungariei are puteri sporite, pe fondul pandemiei de coronavirus. Opoziția și organizațiile civice se tem de abuzuri

31 martie 2020, 12:26

Opoziția de la Budapesta, organizațiile civice și instituțiile europene nu văd cu ochi buni aceste prerogative extinse ale premierului Viktor Orban, fie ele doar pe durata pandemiei. Potrivit documentului adoptat de parlament, teoretic, legislativul poate pune capăt stării de urgență sau poate anula orice decret guvernamental emis pe durata pandemiei.

TIMEA SZABO, membru al opoziției: „Problema e că nu poţi avea încredere în acest guvern. În ultimii 10 ani s-a folosit de putere pentru a restrânge democraţia şi statul de drept. Prin urmare, avem nevoie de un fel de garanţie că istoria nu se va mai repeta.”

FIDESZ, partidul aflat la guvernare, deține majoritatea în parlamentul de la Budapesta și de aici și temerile celor din opoziție. Asta îi va permite guvernului Orban să adopte o serie de legi, inclusiv amendamente constituționale. Ziariștii se tem și ei că libertatea de exprimare va fi și mai mult restrânsă.

MATE SZABO, reprezentant al societății civile: „Chiar dacă nu va fi iniţiată nici o procedură, tot îi va face pe cei care încă mai practică meseria de jurnalist cu profesionalism să aibă reţineri. Jurnaliştii se vor autocenzura ca să se asigure că nu vor avea necazuri.”

Acum doi ani, Uniunea Europeană a lansat mai multe proceduri de sancționare a Ungariei ca urmare a derapajelor considerate grave de la statul de drept.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite