Premierul Tudose spune că a votat "cu două mâini" pentru interzicerea cianurilor. Votul electronic din Parlament arată că a votat împotrivă

Mihai Tudose a declarat marți seară, la TVR, că a votat și el PENTRU, în Parlament, când s-a pus în discuție interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Numai că, potrivit stenogramei ședinței Camerei Deputaților de la votul final al Legii minelor, Mihai Tudose apare pe lista celor 100 de parlamentari care au votat împotriva amendamentului care punea interdicție folosirii cianurilor în minerit.

06 Septembrie 2017, 20:58 (actualizat 06 Septembrie 2017, 22:16) | Știrile TVR, Ionuț Gheorghe |
Premierul Tudose: Am votat cu două mâini interzicerea cianurilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Premierul a spus marți seara, în interviul pentru România 9 de la TVR, că e de acord că sunt anumite zone în România care trebuie protejate, "dar nu putem, plecând de la premisa asta, să declarăm toată România o arie protejată și să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă»". Mihai Tudose a sugerat că ar trebui să lăsăm o cale deschisă pentru următorii 20 de ani, când tehnologiile vor avansa "și nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril" și că trebuie să aibă loc o dezbatere pe această temă.

Apoi premierul a mărturisit că și el a votat pentru interzicerea cianurilor, dar că acum trebuie găsită "o cale de mijloc".

Premierul Mihai Tudose: Am votat şi eu cu două mâini în Parlament, atunci, pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense pe care nu și le... fiindcă atunci, din nou, amanetăm viitorul copiilor şi al nepoţilor, dar în sens negativ... Dar haideţi să vedem unde este calea de mijloc, fiindcă folosirea extremelor - exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este: bă, nu mai exploatăm nimic în România, niciodată, pentru nimeni şi asta e. Ce dacă avem resurse naturale, păi să nu le exploatăm. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte, foarte safe și din punct de vedere al mediului, și din punct de vedere al istoriei şi dacă se poate, Dumnezeule, s-o facem noi, nu alţii”.

Realitatea este alta, însă. În 10 decembrie 2013, când Camera Deputaților își dădea votul final pe modificările la Legea minelor, modificări care priveau și reguli noi de exploatare a unor resurse minerale, Mihai Tudose, împreună cu alți 99 de colegi parlamentari de-ai săi, a votat împotriva amendamentului care interzicea exploatarea minieră cu cianuri, potrivit evidenței votului de atunci, găsită pe site-ul camerei Deputaților.

Amendamentul fusese propus de deputatul independent Remus Cernea și suna așa: "utilizarea tehnologilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului sau a procesării şi înnobilării reziduurilor".

 

(w620) repartiți

 

Remus Cernea a încercat să treacă amendamentul în comisie, unde a picat, și a cerut insistent în plen să fie prins în raportul final al proiectului de lege. După un dialog cu președintele Camerei de-atunci, Valeriu Zgonea (PSD), Remus Cernea a mai citit o dată amendamentul în plen, invocând o rezoluție a Parlamentului European care interzicea mineritul pe bază de cianuri, și a obținut supunerea lui la vot.

Amendamentul a picat cu 100 de voturi împotrivă (91 PSD, 5 ALDE, 2 PNL, câte 1 de la Minorități și PND) și a luat doar 59 de voturi pentru (28 PDL, 10 UDMR, 7 Minorități, 6 PSD, câte 3 de la PND și Neafiliați, 2 ALDE). Au fost 9 abțineri și 3 deputați nu au votat.

 

(w620) Votul lui

 

Iată cum au arătat discuțiile din ședința de atunci a Camerei, potrivit stenogramei postate pe site-ul Camerei Deputaților:

Valeriu Zgonea: .... Punctul 12 din amendamente admise, da?

Remus Cernea: Am avut şi eu amendament, domnul Iancu vă poate confirma, a fost discutat aseară la comisie, a fost respins, într-adevăr, dar el nu figurează acum în raport şi aş dori să fie supus la vot, totuşi.

Valeriu Zgonea: Păi noi am supune, dar nu ştim care. . Vă rog frumos.

Remus Cernea: Vi-l spun eu în câteva cuvinte, e foarte simplu.

Valeriu Zgonea: Vă ascult.

Remus Cernea: Aşadar, am propus, în continuarea Rezoluţiei Parlamentului European din 5 mai 2010, pentru interzicerea mineritului pe bază de cianuri, ca "utilizarea tehnologilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului sau a procesării şi înnobilării reziduurilor".

Sunt numeroase argumente în acest sens, dezbătute şi în Parlamentul European şi susţinute şi de către organizaţii neguvernamentale şi specialişti.

Vă rog să supuneţi la vot acest amendament pentru interzicerea mineritului pe bază de cianuri.

Vă mulţumesc.

Valeriu Zgonea: Domnul deputat Iancu mi-a confirma că s-a discutat aseară în comisie.

Vă rog frumos să vă pregătiţi cartelele!

Supun la vot amendamentul domnului Cernea din comisie.

Să înceapă votul!

Din păcate, nu a reuşit.

(A urmat votul amendamentelor propuse de Comisia de specialitate, care au trecut)

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI