Contre în Guvern pe testele Covid din fiecare județ. Corpul de control al premierului verifică dacă Ministerul Sănătății a avut toate avizele. Vlad Voiculescu: Aceste date nu sunt informații secrete

În Guvern sunt discuții aprinse legate de numărul de teste prelucrate în fiecare județ în parte. Corpul de control al premierului va verifica dacă Ministerul Sănătății a avut toate avizele pentru a le publica. "Aceste date nu sunt informații secrete", răspunde Vlad Voiculescu, care vrea să afle pe cine a supărat. Potrivit ultimei informări, ieri, cele mai multe testări s-au făcut în București și cele mai puține în Covasna - 12.

08 Martie 2021, 14:03 (actualizat 08 Martie 2021, 21:53) |
Contre Cîțu-Voiculescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premierul Florin Cîțu: "Am avut o discuție cu șeful Corpului de Control, azi dimineață, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislația, avizele dacă au fost date și vom vedea".

Premierul Florin Cîțu a explicat că este vorba de informații de la mai multe instituții care ar fi trebuit să își dea și un aviz. Datele publicate de Ministerul Sănătății pe o platformă a Guvernului prezintă, printre altele, numărul testărilor, al bolnavilor tratați la terapie intensivă și al decedaților zilnic din fiecare județ. Ieri, cele mai multe teste s-au făcut în București, Ilfov și Timiș. La polul opus sunt Bistrița Năsăud, Caraș Severin și Covasna. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, precizează că aceste date nu sunt secrete. Admite că poate nu sunt complete, dar consideră că sunt esențiale.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: "N-a trimis premierul Corpul de Control, există o solicitare a unor autorități, probabil, sau a unor instituții, care trebuie să fie verificate. Ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări, pentru orice instituție".

Într-o postare, Vlad Voiculescu apreciază că publicarea datelor este un gest normal și se întreabă pe cine a deranjat cu acest demers. Predecesorul său la minister, Nelu Tătaru, explică felul în care se colectează și publică datele.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: “Nu vorbim de servicii sau altceva. Fiecare instituție care-și asumă niște date dă și un aviz pentru scoaterea în public. Cetățeanul trebuie informat, dar trebuie informat corect. Iar acea transparență trebuie să fie una asumată".

Ministerul Sănătății a început de săptămâna trecută să publice datele defalcate pe județe. Cei din Vrancea au protestat imediat şi au insistat că datele cu care figurează ei pe platforma ministerului nu sunt conforme cu realitatea și că în Vrancea se fac mai multe teste.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

"Am avut o discuție cu șeful Corpului de control în această dimineață. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toate - legislația, avizele, dacă au fost luate și așa mai departe", a declarat astăzi premierul Florin Cîțu.

"Este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții și atunci, natural, trebuia să existe și avizul acelor instituții", a explicat șeful executivului.

"Orice asumpție că lucrurile n-ar fi în regulă este nelalocul ei. Repet, nu există niciun motiv pe lumea asta, niciun motiv pentru care numărul de teste dintr-un județ să fie un lucru secret sau numărul de vaccinări", a replicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat ulterior, într-o postare pe Facebook, că nu există niciun conflict între el și și premierul Florin Cîțu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI