Premierul Theresa May: Nivelul de ameninţare rămâne „sever”, ceea ce înseamnă că un atac terorist este foarte probabil să se întâmple

23 mai 2017, 10:59

Nivelul de ameninţare rămâne la nivelul «sever», ceea ce înseamnă cu un atac terorist este foarte probabil să se întâmple – a declarat premierul britanic Theresa May, după reuniunea de urgență a guvernului său.

Declarații Theresa May:

-Ne gândim la toate familiile victimelor și la rudele lor. Nu este nicio îndoială că locuitorii din Manchester şi din această ţară au fost victimele unui atac terorist mişelesc.

– A fost unul dintre cele mai groaznice incidente teroriste prin care a trecut Marea Britanie. Este cel mai grav atac care a lovit vreodată oraşul Manchester şi nordul Angliei.

-Poliția și serviciile de securitate lucrează acum ca să stabilească filmul evenimentelor, dar vă spun ce știu acum: la 22.23 (n.r., ora Angliei), poliția a primit o alertă în privința unei explozii. Acum știm că un singur terorist a detonat un dispozitiv artizanal explozibil. A ales deliberat timpul și locul pentru a provoca cât mai multe victime. Explozia a avut loc la sfârșitul unui concert pop la care participau foarte mulți tineri. Toate atacurile teroriste sunt niște atacuri împotriva oamenilor nevinovați.

-Vă pot spune că, în afară de atacator, 22 de oameni au murit și 59 au fost răniți. Sunt internați în 8 spitale din Manchester, mulți se află în stare gravă. Știm că printre cei uciși și răniți se află copii.

– Poliţia şi serviciile de securitate cred că atacul a fost comis de o singură persoană. Încearcă acum să afle dacă a acţionat singur sau parte dintr-un grup. Identitatea atacatorului este ştiută de poliţie şi serviciile de securitate. Dar în acest moment al investigaţiei, nu-i putem confirma numele.

– 400 de polițiști au fost implicați în operațiunea de azi noapte, foarte mulți asistenți și medici au fost prezenți la fața locului, pentru a îngriji răniții.

– În Manchester vor fi, în continuare, patrule la vedere. Manchester Arena rămâne închisă în continuare, ca și gara Victoria, sunt legiștii acolo.

– Vă rog să îi contactați pe toți cei care locuiesc în Manchester și trăiesc această teamă.

– Mă voi duce la Manchester pentru a mă întâlni cu șeful poliției, cu primarul și cu cei din serviciul de urgență. Și așa cum am anunțat aseară, campania electorală pentru alegerile generale a fost suspendată.

Nivelul de ameninţare rămâne la nivelul „sever”, ceea ce înseamnă că un atac terorist este foarte probabil să se întâmple.

-Spiritul Manchesterului și al Regatului Marii Britanii nu va fi niciodată distrus de atentatele prin care am trecut.

Declarațiile integrale ale premierului britanic pot fi urmărite în secțiunea VIDEO.


22 persoane au murit și aproape 60 au fost rănite, potrivit informațiilor confirmate de poliție, după ce o explozie puternică a avut loc la un concert susținut în Manchester Arena de artista Ariana Grande. Evenimentul este tratat ca un incident terorist. Premierul Theresa May şi-a suspendat campania electorală, în condiţiile în care peste două săptămâni au loc alegeri legislative, şi a convocat Comitetul de urgenţă COBRA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă