Premierul spaniol Mariano Rajoy a făcut primul pas spre suspendarea guvernului secesionist catalan

11 octombrie 2017, 20:48

Locuitorii Barcelonei încearcă să se obișnuiască deja cu ideea că toate eforturile depuse de mișcarea secesionistă au fost în zadar.

Nici guvernul spaniol nu a înțeles ce s-a întâmplat la Barcelona, iar premierul Mariano Rajoy i-a cerut oficial lui Carles Puigdemont să explice dacă a declarat independența Cataloniei sau nu.

Este urgent să ajungem la finalul acestei situaţii în Catalonia. Avem nevoie din nou de linişte şi siguranţă. – premierul Soaniei, Mariano Rajoy.

În urma unei ceremonii fără sprijin legal, care a avut loc  la Barcelona, parlamentarii guvernului condus de Carles Puigdemont au semnat o declarație simbolică de independență fără valoare juridică.

Interpelarea oficială a guvernului Spaniei este însă primul pas către aplicarea articolului 155 din Constituția Spaniei, care permite suspendarea autorității regionale din Catalonia, în timp ce liderii mișcării secesioniste pot ajunge după gratii pentru nesupunere și deviere de fonduri publice.

Declararea unei independențe catalane suspendate nu a făcut decât să-i divizeze pe susținătorii separării de Spania și să ofere guvernului pretextul legal de a răspunde dur la o rebeliune care a pus în pericol stabilitatea economică ți politică a țării.

De la Madrid pentru TVR Felix Damian.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite