Premierul spaniol anunță demiterea conducerii din Catalonia şi alegeri regionale. Liderul catalan va convoca parlamentul

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunţat, sâmbătă, activarea articolului 155 din Constituţie şi convocarea de alegeri regionale în termen de şase luni. Executivul de la Madrid a decis demiterea conducerii secesioniste de la Barcelona, precizând că puterile administraţiei catalane vor fi preluate de guvernul central. In replică, liderul catalan Carles Puigdemont a subliniat că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor. Sute de mii de oameni au iesit sa demonstreze pașnic pe străzile din Barcelona.

21 Octombrie 2017, 11:03 (actualizat 23 Octombrie 2017, 15:12) |
$article.media.images[0].description
Catalonia, Spania"

ACTUALIZARE Liderul catalan, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seara, într-un discurs televizat, că va convoca Parlamentul regional pentru "a dezbate şi decide" un răspuns la măsurile contra procesului de independenţă şi cu obiectivul de "a apăra instituţiile" din Catalonia, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Carles Puigdemont: "Solicit parlamentului să se reunească într-o sesiune plenară în cadrul căreia noi, reprezentanţii suveranităţii cetăţenilor, vom fi în măsură să decidem asupra acestei încercări de lichidare a guvernului nostru şi a democraţiei noastre şi să acţionăm în consecinţă".

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19.00  În urma unei şedinţe extraordinare a consiliului de miniştri, premierul spaniol a anunţat demiterea întregului guvern regional condus de liderul catalan Carles Puigdemont.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy: În primul rând vom începe cu demiterea liderului administraţiei din Catalonia, vice-preşedintelui şi tuturor consilierilor din cabinetul guvernului Cataloniei. Funcţiile lor vor fi preluate organe sau instituţii create sau desemnate de guvernul naţiunii.

Demiterea excutivului regional este cea mai dură intervenţie a statului de la înfiinţarea comunităţilor autonome pe teritoriul Spaniei.

Activarea articolului 155 din Constituţie - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de stat - a produs nemulţumiri la Barcelona, unde secesioniştii pregăteau deja o demonstraţie pentru eliberarea celor doi preşedinţi de ONG-uri, arestaţi în cazul referendumului ilegal de independenţă.

Deciziile guvernului spaniol trebuie aprobate întâi de plenul Senatului, unde Partidul Popular deţine majoritatea suficientă.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy: Autonomia şi autoguvernarea Cataloniei nu se vor suspenda. Vor fi daţi la o parte doar oamenii care au scos guvernul regional în afara legii, Constituţiei şi statutului autonomiei.

Premierul spaniol a spus că măsurile extraordinare se vor încheia odată cu organizarea unor noi alegeri în Catalonia.

Senatul îi oferă ocazia şi liderului secesionist Carles Puigdemont să se apere, iar votul final va avea loc în 27 octombrie.

ACTUALIZARE Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, la Barcelona, după ce premierul Mariano Rajoy a anunțat demiterea guvernului regional din Catalonia și alegeri anticipate. La protest participă și Carles Puigdemont, care va susține o declarație sâmbătă seară, la ora locală 21.00

ACTUALIZARE Consiliul de miniştri din Spania, reunit sâmbătă, în şedinţă de urgenţă, a decis să ceară Senatului destituirea liderului separatist Carles Puigdemont, dizolvarea parlamentul Cataloniei şi convocarea de alegeri în termen de şase luni în această regiune, cu aplicarea articolului 155 din Constituţia Spaniei transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Premierul Mariano Rajoy: 'Guvernul a fost obligat să aplice articolul 155 din Constituţie. Aceasta nu a fost nici dorinţa, nici intenţia noastră'.

ACTUALIZARE Guvernul spaniol are sprijinul principalelor partide din opoziţie ca să demită conducerea administraţiei regionale din Catalonia şi, ulterior, să convoace alegeri.

Încălcarea Constituţiei de către guvernul regiunii autonome Catalonia a fost condamnată şi de şeful statului, care susţine activarea articolului 155.

Regele Felipe al Spaniei: Spania trebuie să facă faţă unei tentative inacceptabile de secesiune a teritoriului naţional. Şi o va rezolva cu ajutorul instituţiilor democratice, prin respectarea Constituţiei noastre şi a valorilor şi principiilor democraţiei parlamentare în care trăim de 39 de ani.

Prin reuniunea extraordinară de sâmbătă, guvernul Spaniei şi-a propus să adopte măsuri concrete pentru rezolvarea crizei catalane, invocând faptul că acţiunile anticonstituţionale ale administraţiei secesioniste din Catalonia ameninţă în mod serios interesele generale ale Spaniei.

Măsurile adoptate de cabinetul Rajoy urmează să fie analizate de o comisie a Senatului Spaniei, care va cere şi reacţia guvernului secesionist de la Barcelona, după care acestea vor fi votate în plen.

Prin aplicarea articolului 155 din Constituţie, guvernul spaniol va administra direct Catalonia până la instalarea unui nou executiv regional, constituit în urma unor noi alegeri care ar putea avea loc în ianuarie.

Agerpres aminteste ca, pe 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum în baza căruia autorităţile catalane ameninţau cu declararea independenţei. Potrivit datelor guvernului regional, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus 'DA' independenţei Cataloniei, în condiţiile unei prezenţe la vot de numai 43%.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI