Premierul Sorin Grindeanu, în vizită oficială în Croația

În timp ce în țară este evaluată activitatea Guvernului, premierul Sorin Grindeanu este într-o vizită oficială în Croația. Grindeanu a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu omologul său de la Zagreb, Andrej Plenkovic, cu care a discutat despre provocarile cărora trebuie să le facă faţă Uniunea Europeană.

12 Iunie 2017, 12:26 (actualizat 12 Iunie 2017, 14:54) |
Sorin Grindeanu, vizită în Croația. Ionuț Gheorghe, pentru Telejurnal ora 14:00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu omologul său croat, Andrej Plenkovic, dis de dimineață, la sediul Guvernului din Zagreb. A fost primit cu onoruri militare și au fost intonate cele două imnuri de stat. A fost un moment special ținând cont că ultimul premier care a fost la Zagreb a fost Călin Popescu Tăriceanu, a transmis corespondentul TVR Ionuț Gheorghe din Croația, pentru Telejurnal.

VIDEO
Sorin Grindeanu, vizită la Zagreb. Declarații la finalul întrevederii cu omologul său croat
La finalul întrevederii, Sorin Grindeanu și Andrej Plenkovic au susținut declarații comune de presă.

"Am semnat astăzi două documente: Acordul privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate și Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera Economică a Republicii Croația. Semnarea arată intenția ambelor state de a intensifica relațiile bilaterale", a declarat premierul Grindeanu, la finalul întrevederii cu omologul croat.

"Responsabilitatea colegilor noștri este să reîmprospăteze puterile proiectului comun, în conformitate cu Acordul de la Roma și, mai ales, cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de la semnarea acestui act. Iar, noi, în calitate de state membre, să contribuim semnificativ în crearea acestei identități europene", a spus premierul croat, Andrej Plenkovic.

Sorin Grindeanu se întâlnește, luni, și cu președintele Republicii Croația, Kolinda Grabae, și cu președintele Parlamentului croat, Gordan Jandrokovic. La finalul vizitei în Croația, în jurul orei 14:30-14:45, premierul Sorin Grindeanu va susține o conferință de presă pentru mass-media din România.

"Temele de interes bilateral și european înscrise pe agenda convorbirilor de la Zagreb vor fi abordate inclusiv din perspectiva dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene, atât România, cât și Croația susținând necesitatea coeziunii și solidarității în interiorul Uniunii. Subiectul este de interes pentru ambele țări, inclusiv în contextul în care România a început deja pregătirea primului său mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, iar Croația va deține acest mandat la un an după România, în primul semestru al anului 2020. Cele două țări și-au propus, totodată, să coopereze pentru aderarea lor la Spațiul Schengen, aspecte evidențiate inclusiv cu prilejul convorbirilor pe care premierul Sorin Grindeanu le-a avut în luna martie a.c., la Palatul Victoria, cu Davor Ivo Stier, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene din Republica Croația", se arată într-un comunicat al Executivului de la București.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 19°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 15°C 17°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI