Premierul slovac, în vizită oficială în România: Slovacia sprijină aderarea României la spațiul Schengen

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit, marţi, la Palatul Victoria, pe premierul Republicii Slovace, Peter Pellegrini, aflat în vizită oficială în România.

11 Septembrie 2018, 11:35 (actualizat 11 Septembrie 2018, 13:50) Știrile TVR |
Slovacia sprijină România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După primirea în holul de onoare de la Palatul Victoria, cei doi oficiali au avut convorbiri în plenul delegaţiilor.

Discuţiile au fost urmate de o ceremonie de semnare, în prezenţa celor doi prim-miniştri, a "Programului de cooperare în domeniul educaţiei între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Cercetării şi Sportului din Republica Slovacă, pentru perioada 2018 - 2022".

Ulterior, cei doi premieri au susținut declarații comune.

Tot marţi, premierul slovac se va întâlni şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Slovacia sprijină aderarea României la spațiul Schengen și consideră că este inacceptabil că decizia privind intrarea în spațiul de liberă circulație să fie condiționată de chestiuni politice.

Mesajul a fost transmis de către premierul slovac, Peter Pellegrini, aflat în vizită oficială în România la invitația premierului Viorica Dăncilă. La sediul Guvernului a fost încheiat și un protocol între cele două țări în domeniul Inspecției Muncii, de care vor beneficia românii care lucrează în Slovacia.

Cei doi oficiali au semnat și un program de cooperare în domeniul educației pentru perioada 2018-2022. Premierul slovac a transmis că țara sa va susține și intrarea României în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Anul viitor, Slovacia va deține președinția OECD.

"Pentru o mai bună protejare a UE este necesară o extindere  a spațiului Schengen, iar opinia Slovaciei este că, dacă cineva îndeplinește condițiile Schengen și se demonstrează că este pregătit pe partea tehnică ar trebui să fie inclus în spațiul Schengen. Este inacceptabil ca acceptarea sau neacceptarea intrării în Schengen să fie condiționată de chestiuni politice.  Am asigurat-o pe doamna prim-ministru că Slovacia susține integrarea României în spațiul Schengen", a spus premierul Republicii Slovace, Peter Pellegrini.

Premierul slovac a subliniat că ţara sa este alături de România şi din perspectiva preluării mandatului preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat la rândul său că: "Ne propunem să acordăm o atenție deosebită eforturilor de asigurare unui cadru  consolidat de securitate internă în UE, în beneficiul cetățenilor europeni și de sprijinire a restaurării funcționalității spațiului Schengen."

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI