Premierul rus, Dimitri Medvedev, și-a dat demisia împreună cu guvernul. Putin l-a propus în funcția de prim ministru pe Mihail Mişustin

15 ianuarie 2020, 15:53

Demisia guvernului rus a avut loc la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat în discursul său despre starea națiunii o serie de modificări în Constituție. Șeful statului intenționează să ofere Parlamentului dreptul de a propune candidatura premierului și componența executivului.

Fără a mai aștepta adoptarea oficială a modificărilor din Constituție, în numele schimbării, Dmitri Medvedev s-a conformat imediat.

(w500) Dimitri Me

Dmitri Medvedev: „În aceste condiţii cred că ar fi corect ca  guvernul rus, în componenţa sa actuală, să îşi dea demisia în conformitate cu articolul 117 din Constituţia Federației Ruse.”

Liderul de la Kremlin a mulțumit guvernului rus pentru munca depusă și chiar a subliniat că Medvedev a fost cel mai longeviv premier al Rusiei de la începutul anilor ’90.

Vladimir Putin: „Vă rog să vă continuaţi activitatea în cadrul guvernului până când va fi numit un nou executiv.”

Miercuri seara, preşedintele Rusiei l-a propus pe Mihail Mişustin, în prezent director al Serviciului Fiscal Federal, pentru postul de prim-ministru. „Preşedintele Vladimir Putin a avut o întâlnire de lucru cu Mihail Mişustin şi i-a oferit postul de şef al Guvernului. După obţinerea acordului său, a propus spre analiza Dumei de Stat candidatura lui Mihail Mişustin pentru postul de prim-ministru”, a comunicat Kremlinul, conform agenţiei de presă Tass.

(w500) Vladimir P

Chiar dacă demisia guvernului rus a luat multă lume prin surprindere, se pare că decizia a fost luata cu ceva timp înainte. Medvedev și-a anulat câteva apariții publice, planificate pentru zilele următoare, probabil știa că nu va mai fi premier.

Plecarea lui Medvedev din fruntea executivului rus nu înseamnă și sfârșitul carierei sale politice. Președintele Putin deja i-a oferit lui Dimitri Medvedev o altă funcție importantă în stat și anume – adjunct al secretarului Consiliului rus de securitate, calitate din care va coordona structurile de forță.

________________________________

Medvedev a făcut anunțul la televiziunea de stat, stând alături de președintele Vladimir Putin.

Putin i-a mulțumit lui Dimitri Medvedev, aliat apropiat, pentru munca sa.

Potrivit agențiilor de presă ruse preluate de Associated Press, Putin ar urma să îl numească pe Medvedev adjunct în Consiliul de Securitate al Federației, un organism consultativ al președintelui, care duce la îndeplinire deciziile șefului statului în domeniul siguranței naționale.

Liderul de la Kremlin i-a cerut cabinetului Medvedev să continue să lucreze până la formarea unui nou guvern.

Vladimir Putin a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei, cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl conduce de 20 de ani, transmite agenția EFE, citată de Agerpres. Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat însă că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial. Fără să ofere precizări, Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale „la două mandate succesive”.

Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite