Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, în vizită de lucru în România. A fost semnat acordul privind cooperarea în domeniul apărării. Costa: Susţinem aderarea României la Schengen

19 mai 2022, 07:25

Consolidarea Flancului Estic şi sprijinirea Ucrainei – subiecte discutate de preşedintele Iohannis cu premierul portughez

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, cu care a discutat atât despre perspectivele de cooperare în plan bilateral, cât şi despre situaţia de securitate de la graniţa Uniunii Europene şi modalităţile de susţinere a Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Antonio Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, „potenţată de afinităţile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum şi de obiectivele convergente şi coordonarea strânsă ale celor două ţări în plan bilateral, european şi internaţional”.

ACTUALIZARE Miniştrii Apărării român şi portughez, Vasile Dîncu şi Helena Carreiras, au semnat, joi, la Bucureşti, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării.

Potrivit unui comunicat al MApN, „noul acord va contribui atât la extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cât şi la întărirea colaborării în contextul NATO şi UE, creând astfel premisele consolidării relaţiilor româno-portugheze, bazate pe obiective convergente atât la nivel european, cât şi la nivel aliat„.

ACTUALIZARE Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a fost primit, joi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au programate convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale.

 

ACTUALIZARE Premierul român Nicolae Ciucă și omologul portughez, António Costa, au semnat acordul între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.

Nicolae Ciucă: România şi Portugalia, state UE şi NATO, demonstrează că pot conta pe sprijinul reciproc

Am abordat aspectele de cooperare economică bilaterală, relațiile economice dintre România și Portugalia au atins anul trecut, deși a fost pandemie, cel mai înalt nivel. Ieri o companie portugheză a investit în infrastructura regenerabilă, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

România şi Portugalia, state membre ale Uniunii Europene şi NATO, demonstrează că pot conta pe sprijinul reciproc şi împreună pot stabili relaţii de foarte bună cooperare, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi, la finalul discuţiilor purtate, la Palatul Victoria, cu omologul portughez, Antonio Costa, care efectuează o vizită de lucru în ţara noastră.

A fost o discuţie care a pus laolaltă subiectele comune de interes, o discuţie prin care atât România, cât şi Portugalia, state membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice, demonstrează că pot conta pe sprijinul reciproc şi împreună pot stabili relaţii de foarte bună cooperare. Discuţiile s-au desfăşurat pe fundalul cooperării în vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare aliată pe Flancul de est al Alianţei Nord-Atlantice şi, în acest sens, i-am mulţumit domnului prim-ministru pentru decizia de a participa cu subunităţi la misiunea de întărire a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul estic prin prezenţa militarilor portughezi în România. Mă bucur că, azi, vom avea posibilitatea să mergem împreună la Caracal şi să putem să le mulţumim militarilor pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunea„, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său portughez.

Premierul Portugaliei: Susţinem aderarea României la Schengen

Antonio Costa a subliniat că: Portugalia este un susținător al aderării României la spațiul Schengen. Am identificat in discuțiile de ieri și azi, diverse domenii de cooperare. În ultimii an am avut o excelentă experiență în cooperare.

„Este prima mea vizită bilaterală în acest nou mandat al meu ca prim-ministru şi cu multă plăcere o fac aici în România. Aş dori să profit de această ocazie pentru a mulţumi comunităţii române rezidente în Portugalia pentru integrarea sa atât de pozitivă, iar în ultimele decenii a contribuit la dezvoltarea ţării noastre. (…) Suntem indiscutabil susţinători ai aderării României la spaţiul Schengen şi sperăm că această integrare în spaţiul Schengen va facilita circulaţia românilor rezidenţi în Portugalia, schimburile dintre ţările şi popoarele noastre”, a afirmat Antonio Costa, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă.

„Am identificat în discuţiile purtate diverse domenii de cooperare – în domeniul energiei şi în programele de rezilienţă ale celor două ţări şi vom găsi posibilităţi de a rentabiliza sprijinul pentru cooperarea şi rezilienţa ţărilor noastre. În ultimii ani am avut o excelentă experienţă în cooperarea bilaterală în domeniul la apărării, cel mai bun exemplu este programul pe care l-am dezvoltat împreună în privinţa achiziţionării avioanelor F16 şi, prin acordul semnat astăzi de miniştrii Apărării, se va aprofunda, de asemenea, cooperarea în domeniul militar”, a arătat Antonio Costa.

Apărarea granițelor noaste nu înseamnă doar să apărăm granițele noastre naționale ci și granițele oricărora dintre aliații noștri. Pacea în Europa este o urgență, este cea mai bună modalitatea de a face a acest lucru la capacitatea defensivă a NATO. Să contribuim la susținerea păcii, inclusiv în Ucraina, unde războiul trebuie să înceteze (…) Afirm deplina noastră disponibilitate de a continua activitatea noastră în cadrul grupului de luptă.


___________________

Costa şi Ciucă au programată o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii în plenul celor două delegaţii.

Ulterior, ei vor participa la semnarea unui acord între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul Apărării, după care vor susţine o conferinţă de presă.

Potrivit programului anunţat de autorităţi, premierul portughez va fi întâmpinat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, de omologul său român, pe agenda întâlnirii figurând şi o conferinţă de presă comună a celor doi înalţi oficiali.

Totodată, cei doi premieri urmează să participe şi la semnarea acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.

Ulterior, prim-ministrul Antonio Costa va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, unde va purta cu acesta o serie de convorbiri, tete-a-tete şi oficiale.

În aceeaşi zi, premierul portughez va avea la Palatul Parlamentului o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Angel Tîlvăr şi vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Joi după-amiază, şeful Executivului de la Lisabona va efectua, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, localitatea Caracal, judeţul Olt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite