Premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa, primită de Nicolae Ciucă la Palatul Victoria: "România ne-a fost alături în momentele cele mai grele din ultimii ani – pandemia de Covid-19 și criza energetică"

Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova, a fost primită astăzi cu onoruri militare la Palatul Victoria. E prima vizită oficială găzduită de premierul Nicolae Ciucă. Șeful Executivului român a anunțat reînnoirea acordului de ajutor financiar nerambursabil pentru Republica Moldova și o ședință comună a celor două guverne, programată la începutul anului viitor.

09 Decembrie 2021, 10:46 (actualizat 09 Decembrie 2021, 20:28) Știrile TVR |

Nicolae Ciucă i-a mulțumit Nataliei Gavrilița pentru sprijinul acordat României, în noiembrie, când medici de la Chișinău au venit la București, pentru a trata români de Covid. Cei doi premieri au insistat, în discuțiile purtate, pe interconectarea energetică, dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport și pe necesitatea reducerii tarifelor de roaming.

NICOLAE CIUCĂ, premierul României: România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Ne dorim însă mult mai mult. Susținem consolidarea investițiilor românești în Republica Moldova și pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai.

NATALIA GAVRILIȚA, premierul Republicii Moldova: O prioritate absolută este ca, până în 2024, să realizăm interconectarea sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova, consolidând astfel independența și securitatea noastră energetică. Totodată, vrem să construim drumuri care să lege regiunile de pe ambele malui ale Prutului.

Natalia Gavrilița și membrii delegației de la Chișinău au discutat și cu președinții Senatului și ai Camerei Deputaților, la Palatul Parlamentului.

Vizita s-a încheiat cu întâlnirea dintre președintele României și șefa executivului de la Chișinău, la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi, după o întâlnire cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, că a văzut multă determinare la oficialul moldovean în ceea ce priveşte implementarea programului de reforme în această ţară.

"Astăzi am avut o întâlnire foarte plăcută cu premierul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavriliţa. Am văzut multă determinare din partea doamnei prim-ministru pentru implementarea programului reformator promovat de preşedintele Maia Sandu. Acest lucru ne dă speranţă că Republica Moldova va avansa consistent în ceea ce priveşte susţinerea agendei europene!", a scris Ciolacu pe Facebook.

Cei doi prim-miniştri au avut o întrevedere oficială, la finalul căreia au susţinut declaraţii de presă comune.

"Convorbirile noastre de astăzi au stabilit reperele concrete ale cooperării noastre în perioada următoare pe baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pornind de la comunitatea de limbă, cultură şi istorie. De asemenea, plecăm de la Foaia de Parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova, semnată în marja vizitei doamnei preşedinte (a Republicii Moldova, Maia Sandu - n.r.) şi care inventariază toate iniţiativele sectoriale de interes prioritar", a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul declaraţiilor de presă comune susţinute alături de omologul de la Chişinău.

El a adăugat că vizita la Bucureşti a premierului moldovean marchează continuarea efortului comun de punere în practică a agendei bilaterale, care este "ambiţioasă şi orientată spre viitor".

"Am stabilit, de altfel, să avem o conclucrare intensă, pragmatică şi eficientă, nu doar la nivel de premieri, ci şi la nivelul fiecărui membru al Guvernului", a adăugat Ciucă.

Şeful Executivului de la Bucureşti a precizat că în cadrul discuţiilor a mulţumit omologului moldovean pentru sprijinul deosebit acordat de echipele medicale din Republica Moldova în luna noiembrie, în contextul unui val 4 virulent al pandemiei de COVID-19 în România.

Potrivit acestuia, discuţiile purtate au fost "foarte aplicate" pe "o gamă largă de teme".

"Am evidenţiat interesul comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic. Avem un punct de plecare excelent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Ne dorim, însă, mult mai mult, susţinem consolidarea investiţiilor româneşti în Republica Moldova şi pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri în Republica Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români şi nu numai", a mai declarat Ciucă.

Acesta a punctat că agenda bilaterală este una "bogată", cu "proiecte clare şi de impact" pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului.

"Dorim să încheiem într-un orizont de timp cât mai apropiat un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord, semnat în 2010, a ieşit din vigoare anul acesta, în luna martie, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi, astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia", a arătat Ciucă.

Alte subiecte prioritare pentru cele două ţări sunt interconectarea energetică şi implementarea proiectelor de infrastructură.

Natalia Gavrilița: “Avem șansa istorică să construim comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambelor maluri ale Prutului, prin construirea, la propriu și la figurat, de noi poduri. (...) O mai bună integrare economică, comercială și în domeniul infrastructurii a României și Republicii Moldova este garanția unei integrări accelerate a țării noastre în Uniunea Europeană. România a fost alături de Republica Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani – pandemia de Covid-19 și criza energetică.

Adresez mulțumirile cele mai sincere pentru solidaritatea generoasă a României față de cetățenii noștri care au beneficiat de sute de mii de doze de vaccin anti-Covid sau față de medicii noștri care au primit echipamente de protecție sau alte echipamente medicale care cu greu se găseau pe piețele  internaționale. Era de bun-simț să fim și noi solidari când am avut ocazia. În cazul crizei energetice, România a sărit din nou în ajutor, iar gazul livrat în octombrie ne-a ajutat să menținem presiunea în sistem pe fondul limitărilor volumelor de gaze cu care ne-am confruntat.

Dincolo de crizele din ultima vreme, contăm pe ajutorul României pentru agenda ambițioasă a guvernului pe care îl conduc de a transforma Republica Moldova într-un stat european modern, în care legea și statul de drept să stea în capul mesei”.

Şeful Executivului de la Chişinău va avea, ulterior, o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la Parlament.

În cursul după-amiezii, Natalia Gavriliţa va fi primită de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI