Premierul Republicii Moldova, în vizită în Bucea şi Irpin. Gavriliţa: Ucraina luptă pentru noi toți – pentru libertatea întregului continent european

Natalia Gavriliţa în Ucraina
Natalia Gavriliţa în Ucraina
6 decembrie 2022, 19:40

Într-o serie de tweet-uri, Gavrilița a declarat că se va face dreptate pentru „victimele nevinovate care au murit, au fost torturate și rănite în timpul acestui război crud și nedrept declanșat de Rusia”.

 

 

Ea a adăugat: Ucraina luptă pentru noi toți – pentru libertatea întregului continent european.

Natalia Gavriliţa: „Astăzi am discutat despre aprofundarea cooperării în sectoarele energiei, economiei, infrastructurii și transporturilor și despre pași suplimentari către o integrare mai profundă, împreună, în UE. Am vorbit și despre criza energetică comună cu care se confruntă atât Ucraina cât și Republica Moldova. Conexiunea la ENTSO-E și capacitatea de a comercializa energie electrică au fost cruciale în aceste vremuri dificile.”

Şefii executivelor de la Chișinău și Kiev au subliniat necesitatea continuării proiectelor comune de conectare a liniilor de transport, printre care şi lansarea liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a cursei de pasageri Kiev-Chișinău.

Prim-ministrul ucrainean, Denis Şmihal, a scris pe Twitter despre întâlnirea cu omologul său moldovean, spunând că cei doi au convenit să coopereze în mai multe domenii, cum ar fi apărarea aeriană şi energia.

Denis Șmihal: „Preconizăm ca până la mijlocul anului 2023 să semnăm un acord privind construcția unui pod rutier peste Nistru şi să înfiinţăm un punct vamal comun între ţările noastre. Acest lucru va extinde capacitățile noastre logistice comune.”

Totodată, prim-ministrul Ucrainei a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea celor 85 de mii de refugiați ucraineni şi a declarat că este nevoie de intensificarea colaborării la frontiera moldo-ucraineană.

Denis Șmihal: „Am convenit să continuăm cooperarea în domeniul apărării aeriene și să ne îmbunătățim controlul la frontieră. De asemenea, am stabilit că vom asigura mai multă securitate în regiunea transnistreană. De asemenea, vom accelera dialogul trilateral între Ucraina, Republica Moldova și România. În acest scop, în anul 2023 urmează să organizăm o reuniune a șefilor de guvern din aceste trei țări.”

La Kiev, Gavriliţa a fost însoţită de ministrul economiei, Dumitru Alaiba, şi de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Ei au vizitat şi orașele Bucha și Irpin, distruse în urma atacurilor rusești asupra Ucrainei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite