Premierul recunoaște că Guvernul a greșit când a plafonat la 400 de lei prețul lemnelor. Comercianții au reclamat un blocaj pe piața lemnului de foc

2 noiembrie 2022, 19:00

Ordonanța adoptată de Guvern pe 5 octombrie a plafonat la 400 de lei pe metrul cub prețul lemnului de foc, la 1500 de lei pe tona de brichete și 200 de lei pe tona de peleți. Premierul a explicat că decizia a fost luată în baza prețurilor de la Romsilva.

Nicolae Ciucă: „S-a menționat 200 lei/mc și am considerat că 400 lei asigură celelalte costuri care intră în proces. Se dovedește că nu e conform cu realitatea, de aceea, vom lua măsuri de corectare, avem puterea să recunoaștem unde greșim și să luam măsuri în consecință.”

Măsurile ar putea fi cele sugerate de Consiliul Concurenței, a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, și i-ar putea viza doar pe consumatorii vulnerabili: „Noi am recomandat să fie ca la electricitate și gaze, să se acorde o subvenție pentru cei care au dificultăți să achiziționeze lemnul. Înțeleg că guvernul spre direcția asta se îndreaptă.”

Furnizorii și comercianții din domeniu au propus acordarea unor vouchere pentru gospodăriile cu venituri mici. Asta, după ce măsura plafonării a dus aproape imediat la o penurie de lemn și peleti în magazine.

Știrile TVR au atras atenția asupra situației încă de acum două săptămâni.

Operatorii economici au acuzat intervenția brutală a Guvernului și s-au plâns că nu au cum să procure lemne de foc și peleti pentru că la prețul materiei lemnoase se adaugă costuri de transport și manipulare care depășesc prețul plafonat de guvern.

Cu două zile în urma, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat și el în favoarea unei compensații pentru consumatorii vulnerabili.

Legea de adoptare a Ordonanței ar fi trebuit adoptată în Senat luni, dar discuțiile s-au amânat. Iar joi expira termenul pentru adoptarea tacită. Așa că decizia finala va aparține deputaților.

CITIȚI ȘI: Premierul Nicolae Ciucă despre prețul mediu al unui metru cub de lemne de foc: Suma de 400 de lei ”nu este conformă cu realitatea, vom lua măsuri de corectare”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite