Premierul R. Moldova, la București. Klaus Iohannis: România a fost, este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al R. Moldova. Maia Sandu: Avem mare nevoie de sprijinul României

2 iulie 2019, 08:41

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întors de la Bruxelles la Bucureşti pentru primirea Maiei Sandu, premierul Republicii Moldova.

Convorbirile s-au desfășurat marți dimineață.

România a fost, este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Republicii Moldova, în mod direct, concret, pentru transformarea democratică a țării și pentru atingerea nivelului de prosperitate și securitate pe care îl doresc cetățenii săi și pentru parcursul său european, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat că această vizită are și o valoare simbolică, „pentru că România a susținut prin acțiunea sa transferul pașnic de putere, care a avut loc la Chișinău pe 14 iunie și care a pus capăt situației de criză politică”.

„Doresc să îi asigur de tot sprijinul României și al meu personal pentru eforturile guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și concret al noii coaliții guvernamentale pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru avansarea Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a mai arătat președintele României.

Klaus Iohannis: La inițiativa mea, Administrația prezidențială a transmis deja guvernului României propunerea de creare a unui grup de experți din ministerele relevante, care, împreună cu experții desemnați de guvernul Republicii Moldova, să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de astfel de asistență, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete„.

Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci şi un fundament istoric, cultural şi valoric comun. Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetăţenii noştri, a declarat, la rândul ei, Maia Sandu.

„Aceştia au distrus economia ţării, au transformat instituţiile statului în afaceri personale şi au izolat Republica Moldova pe plan internaţional”, a afirmat şefa executivului de la Chişinău.

Maia Sandu: Suntem în proces de curățare a instituțiilor statului și, foarte important, suntem la etapa în care să aducem în fruntea instituțiilor din domeniul organelor de drept și nu doar, oameni independenți, oameni buni profesioniști, care să aibă curaj și libertate să implementeze reformele de care are nevoie Republica Moldova„.

Totodată, premierul R. Moldova a afirmat că executivul de la Chişinău „îşi doreşte să dezvolte proiecte comune cu România”, iar agenda europeană este „linia directoare” a acestei relaţii.

„Parteneriatul strategic pentru integrare europeană va căpăta un rol determinant în activitatea guvernului pro-european de la Chişinău”, a precizat Maia Sandu.

Aceasta este prima vizită pe care Maia Sandu o face în străinătate după preluarea mandatului.

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni, Maia Sandu s-a îndreptat spre Palatul Victoria, pentru o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Suntem gata să susținem deblocarea asistenței financiare acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova și să furnizăm expertiză la nivel bilateral pe mai multe planuri, și aici am în vedere în special afacerile europene, având în vedere experiența acumulată de România în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, a declarat Viorica Dăncilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite