Premierul Orban cere ministerelor să prezinte propuneri privind trecerea de la starea de urgență la cea de alertă

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut tuturor ministerelor să prezinte până vineri propuneri pentru actul normativ privind trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă, dar şi privind măsurile care urmează să fie prelungite, precum şomajul tehnic sau concediul pentru părinţi. Premierul a mai spus ca Ministerul Sănătății urmează să finalizeze setul de reguli care trebuie respectate pentru fiecare activitate economică în privinţa căreia se vor ridica restricţiile.

07 Mai 2020, 20:52 (actualizat 08 Mai 2020, 09:31) |
Premierul Ludovic Orban / FOTO: gov.ro

"Până mâine, (...) solicit fiecărui minister şi fiecărei agenţii din coordonarea şi subordinea ministerelor prezentarea propunerilor pentru acest act normativ privitor la trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă şi, de asemenea, stabilirea măsurilor pe care le vom prelungi şi după finalizarea stării de urgenţă. De exemplu, doamnă ministru Alexandru, prelungirea şomajului tehnic pentru companiile care încă sunt sub restricţie sau pentru companiile care încă, din motive obiective, nu pot să îşi pornească activitatea. Concediul pentru părinţi trebuie prelungit până la finalul anului şcolar, sunt multe alte prevederi care trebuie prelungite şi dincolo de situaţia de urgenţă", a afirmat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că vineri va avea o întâlnire cu reprezentanţii ministerelor economice pentru a definitiva planul de măsuri menit să asigure "revenirea cât mai rapidă la normalitate şi o dezvoltare economică rapidă".

Totodată, Orban a precizat că Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Inspectoratul Teritorial de Muncă urmează să finalizeze setul de reguli care trebuie respectate pentru fiecare activitate economică în privinţa căreia se vor ridica restricţiile. Aceste măsuri vor viza domenii precum transportul public, comerţul, activitatea centrelor de frumuseţe şi îngrijire, a cabinetelor stomatologice, organizarea spaţiilor de birouri din instituţii publice sau companii private.

"Ele sunt într-un stadiu aproape final, dar va trebui să le aducem în forma finală şi vreau să facem dezbatere publică, astfel încât, înainte de a le adopta, să putem să primim punctele de vedere ale angajatorilor, ale persoanelor, ale companiilor din domeniile respective, astfel încât să putem să luăm cele mai bune măsuri, care să protejeze angajaţii la locul de muncă", a explicat premierul.

El a reamintit că în cursul zilei de joi a vizitat uzinele Ford şi Dacia şi s-a declarat impresionat de măsurile de protecţie care au fost luate, "de ingeniozitatea acestor măsuri şi mai ales de încrederea cu care vin oamenii la muncă" datorită acestor reglementări.

"Sigur că ei au companii şi în China şi au avut într-un fel experienţa anterioară şi au putut să adapteze reguli care au fost folosite în organizarea muncii cu ceva vreme înainte. Dar chiar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le preluăm şi noi în regulile pe care le vom stabili", a adăugat Ludovic Orban.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI