Premierul nu vrea renegocierea PNRR, ci doar o ajustare

27 octombrie 2022, 10:48

Premierul a exclus varianta renegocierii și a modificării Planului Național de Redresare și Reziliență pentru că asta ar impune, după o modificare, un proces de verificare care s-ar întinde pe o perioadă de aproximativ șase luni și ar putea duce la întârzieri. Așa că singura variantă pe care o ia în calcul șeful Executivului este aceea a ajustării unor anumiți indicatori, cum ar fi cel pentru creșterea pensiilor, care nu poate depăși 9,4 la sută din PIB. După discuțiile de ieri, acest indicator ar putea fi înlocuit cu altul de disciplină financiară, cum ar fi cel care prevede că valoarea pensiilor să nu o depășească pe cea a salariilor.

Sursele guvernamentale spun că anul viitor va fi o creștere economică de aproximativ 2,6%, iar legat de cei 2,5% din PIB care vor fi alocați Ministerului Apărării, între 36 și 38 la sută vor fi folosiți pentru achiziție de tehnică militară.

Există noutăți și în ceea ce privește ordonanța de urgență privind schema de energie. Până la finalul lunii noiembrie, Executivul trebuie să vină cu o OUG pe semireglementare. Asta înseamnă că pentru consumatorii casnici rămân valorile de 0,68 lei/KW și 0,80 lei/KW și se va găsi un preț fix pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează într-un consum lunat de 255 de KW/oră.

Totodată, ordonanța de urgență care plafonează prețul la lemne elimină pragul de 400 de lei. Aceasta este principala modificare pe care o va face Guvernul și va crea o nouă formulă de compensare pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne de foc. De asemenea, se va interzice, într-o modalitate nouă, exportul lemnelor de foc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite