Premierul Nicolae Ciucă: Susțin și consider prioritară introducerea „Istoriei Comunismului în România”, ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
22 august 2022, 11:52

„În calitate de Prim-Ministru al României, susțin și consider prioritară introducerea „Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal. Generația de astăzi și cea de mâine trebuie să știe ce a presupus aproape jumătate de secol de comunism în România, ce a însemnat teroarea trăită de toți cei care au plătit cu viața și cu ani grei de închisoare pentru că au ales să rămână demni în fața unui regim dezumanizant, ce sacrificiu imens a implicat menținerea vie a speranței într-o societate liberă și democratică, ce crime s-au petrecut în timpul Revoluției din decembrie 1989”, se spune în mesajul premierului Nicolae Ciucă către cursanții Universității de vară de la Rm. Sărat, care anul acesta au ca temă: „Pedagogia memoriei ca datorie a neuitării”

„Cunoașterea și cercetarea faptelor nu se pot realiza în absența dovezilor și mărturiilor, tocmai de aceea, subliniez, încă o dată, importanța accesului neîngrădit la documentele și arhivele care constituite radiografia clară a ceea ce s-a petrecut în timpul regimurilor totalitare care au marcat România în secolul trecut”, a mai transmis premierul.

Iată mesajul integral al primului ministru:

„Felicit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pentru reluarea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, un proiect atât de necesar pentru societatea românească. Tema propusă pentru ediția din acest an – „Pedagogia memoriei ca datorie a neuitării” – reliefează importanța asumării acestei pagini întunecate din istoria națională, prin diseminarea și promovarea adevărului istoric, onorarea memoriei victimelor comunismului și educarea tinerelor generații în spiritul valorilor democratice. Uitarea lecțiilor trecutului face iminentă repetarea lor și constituie o întinare a luptei celor care s-au opus, democratic, sacrificându-și libertatea și viața, practicilor totalitare.

Timp de aproape cinci decenii, comunismul a schimbat, pentru totdeauna, destinul acestei țări – a decimat elitele, a distrus vieți nevinovate, a creat un aparat represiv cu scopul de a paraliza orice tentativă de opoziție și rezistență, a promovat impostura, minciuna și propaganda, a nimicit statul de drept și fundamentele democratice, a încălcat drepturile și libertățile individuale. Regimul comunist a fost unul ilegitim și criminal, iar cunoașterea faptelor și onorarea tuturor celor care au avut curajul să apere libertatea și democrația reprezintă o datorie permanentă.

Dragi tineri,

Vă aflați într-un loc reprezentativ pentru universul concentraționar din perioada comunistă, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat fiind scena unor experimente atroce și a unor suferințe de neimaginat. Reprezentanți ai elitei partidelor tradiționale românești, dar și cetățeni simpli care s-au opus regimului au fost torturați, înfometați, bătuți și umiliți, într-o încercare barbară, agresivă și degradantă a autorităților comuniste de a le controla mințile și destinele și de a crea ,,omul nou”. Atrocitățile și crimele petrecute între zidurile acestei închisori – „Golgota deținuților politici” cum o numea seniorul Corneliu Coposu –, dar și în celelalte penitenciare și lagăre de muncă trebuie condamnate neîncetat și prezentate cu exactitate și corectitudine, fără idealizări.

Doamnelor și domnilor,

Doar cunoscând dimensiunea răului, înțelegând mecanismele de funcționare ale regimului comunist, intrând în contact cu mărturiile cutremurătoare ale victimelor putem să identificăm, chiar dintr-o fază incipientă, pericolele care amenință valorile fundamentale și să dezvoltăm instrumentele de care avem nevoie pentru a menține pacea, stabilitatea și statul de drept. Un rol central în acest demers îl are educația pentru că pregătește tinerele generații și, în definitiv, societatea, pentru lupta împotriva manipulării, dezinformării, tendințelor de rescriere a istoriei, extremismului și intoleranței.

În acest sens, în calitate de Prim-Ministru al României, susțin și consider prioritară introducerea „Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal. Generația de astăzi și cea de mâine trebuie să știe ce a presupus aproape jumătate de secol de comunism în România, ce a însemnat teroarea trăită de toți cei care au plătit cu viața și cu ani grei de închisoare pentru că au ales să rămână demni în fața unui regim dezumanizant, ce sacrificiu imens a implicat menținerea vie a speranței într-o societate liberă și democratică, ce crime s-au petrecut în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Cunoașterea și cercetarea faptelor nu se pot realiza în absența dovezilor și mărturiilor, tocmai de aceea, subliniez, încă o dată, importanța accesului neîngrădit la documentele și arhivele care constituite radiografia clară a ceea ce s-a petrecut în timpul regimurilor totalitare care au marcat România în secolul trecut.

Nu în ultimul rând, o altă dimensiune esențială a acestui proces de asumare a trecutului traumatic o reprezintă valorizarea locurilor memoriei. Așa cum am mai declarat, muzeele dedicate memoriei victimelor regimului comunist constituie o prioritate pentru actualul Executiv și vor beneficia și de resursele financiare necesare pentru operaționalizarea lor, fiind incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat și realizarea unui centru educațional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului și a consecințelor sale reprezintă un astfel de proiect care beneficiază de finanțare prin PNRR și care va fi un spațiu dedicat atât publicului larg, cât și specialiștilor în cercetarea crimelor comunismului.

Astăzi, România este un stat european ferm atașat valorilor și principiilor democratice, capabil să ofere cetățenilor săi stabilitate și securitate. Însă nu trebuie să uităm niciodată prețul plătit pentru această realitate de care ne bucurăm în prezent. Fără determinarea și curajul românilor care au înfruntat regimul comunist, fără sacrificiul din decembrie 1989, România nu ar fi devenit ce este astăzi – stat de drept, democratic, în care demnitatea umană, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme. Exemplul lor trebuie să ne inspire să continuăm această luptă de apărare a democrației și libertății, care, după cum putem observa, pot fi oricând periclitate. Drumul României alături de statele occidentale, libere și democratice este ferm asumat și trebuie să rămână ireversibil pentru că reprezintă baza dezvoltării și modernizării, a unui viitor mai bun pentru cetățeni și pentru întreaga societate.

Dragi tineri,

Veți avea oportunitatea, în aceste zile, să interacționați cu lectori renumiți din domeniul comunismului și post-comunismului românesc și est-european, care vă vor oferi o imagine cât mai exactă a ceea ce a însemnat comunismul în România și a efectelor sale devastatoare asupra societății. Vă îndemn să reflectați la aceste lecții ale istoriei și să deveniți parte a efortului comun de protejare a valorilor pe care se fundamentează societatea românească împotriva acțiunilor și a discursurilor radicale, populiste sau revizioniste, bazate pe ură, violență și divizare.

Vă doresc mult succes!”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite