Guvernul caută soluții pentru criza prețurilor la energie. Printre propuneri: reducerea TVA și plafonarea prețurilor

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
15 februarie 2022, 06:28

Cele mai probabile măsuri care ar putea să fie aplicate de la 1 aprilie se referă la reducerea taxei pe valoare adăugată la energie electrică și gaze de la 19 la 5% și eliminarea costurilor legate de certificatele de dioxid de carbon din facturile plătite de populație și de IMM-uri. Potrivit surselor politice, PSD și PNL au căzut de acord asupra acestor măsuri.

Liderul PNL Florin Cîțu spunea însă că nu este bătută în cuie reducerea TVA și că preferă ca această reducere de TVA să se producă nu numai la energie, ci și la restul produselor și serviciilor astfel încât să se vadă un efect în buzunarele consumatorilor. Premierul Nicolae Ciucă susține această reducere de TVA, potrivit informațiilor provenite din surse guvernamentale.

S-a discutat în ultima perioadă și este susținută de PSD varianta reglementării din nou a prețurilor la gaze și energie electrică atât pe perioada verii cât și în iarna următoare. Sursele guvernamentale spun că premierul nu susține această variantă pentru că ea implică cantități de energie și gaze care deja au fost vândute astfel că nu se mai poate face o reglementare a acestor produse în perioada următoare.

Nici varianta prelungirii măsurilor care s-au aplicat în februarie și martie nu este agreată deoarece costurile sunt foarte mari: trei miliarde de lei a fost costul acestor măsuri.

PSD susține ideea ca pentru firmele din domeniul energiei să fie limitate profiturile astfel încât prețurile să nu mai crească așa cum s-a întâmplat.

Premierul Nicolae Ciucă are astăzi alte două întâlniri cu responsabili din domeniul energiei. Prim-ministrul coordonează, de la ora 10,00, reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, iar de la ora 14,00  participă la şedinţa de lucru sindicatele, patronatele, reprezentanții consumatorilor.

Şi miercurea trecută premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri ai Cabinetului, în care au fost evaluate măsurile necesare protejării populaţiei şi mediului de afaceri de efectele creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite