Klaus Iohannis: Ar fi corect ca majorarea pensiilor să țină cont de inflația de peste 15%. Premierul Nicolae Ciucă: Pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflației

"Nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor", a declarat joi după-amiază, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis. În opinia sa, "ar fi rezonabil" ca o creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de inflația de peste 15%. Șeful statului a admis că nu știe dacă bugetul permite o creștere până în 15%. Premierul Nicolae Ciucă a răspuns imediat. "Trebuie să analizăm și să facem în așa fel încât pentru pensionari să asigurăm creșterea pensiei cu rata inflației", a subliniat Ciucă.

20 Octombrie 2022, 17:51 (actualizat 21 Octombrie 2022, 00:21) Știrile TVR |

"Analizând toate datele de inflație, putem cu toții să vedem că astăzi inflația a depășit 15% după ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică inflația este la 15,9 și cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflației, motiv pentru care trebuie să analizăm și să facem în așa fel încât pentru pensionari să asigurăm creșterea pensiei cu rata inflației", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat joi, înaintea participării la reuniunea Consiliului European că, în opinia sa, în condițiile unei inflații care trece de 15%, ar fi corect ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație.

"Dacă vorbim de creșterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Știu că s-au vehiculat tot felul de propuneri, 10%, 11%, dar haideți să vedem lucrurile în contextul mai mare. Nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor. Și, în condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație. Și atunci, creșterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată. Nu știu dacă bugetul permite o creștere până în 15%, așa cum probabil s-ar aștepta lumea, ca să existe o compensare corectă cu inflația, dar eu cred că merită luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația. Și încă un aspect pe care eu personal îl consider esențial: trebuie atenție sporită, specială, pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a declarat Klaus Iohannis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI