Premierul Nicolae Ciucă despre ipoteza reglementării parțiale a pieței de energie electrică: Nu putem să nu luăm măsuri. S-a venit cu o propunere de semi-reglementare. O decizie, cât de curând

Ideea unei reglementări parțiale a pieței de energie electrică a fost enunțată miercuri de un secretar de stat din Ministerul Energiei. "Este voinţă politică pentru trecerea la o piaţă reglementată, eu îi spun parţial", a declarat Constantin Ștefan. Aflat în vizită la Craiova, premierul Nicolae Ciucă a confirmat această ipoteza de discuție cu furnizorii și distribuitorii.

20 Octombrie 2022, 16:43 (actualizat 21 Octombrie 2022, 00:22) Știrile TVR |
Ciucă: Căutăm cea mai bună soluție în criza energiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Din discuțiile pe care le-am avut astăzi, rezultă foarte clar că trebuie să luăm măsuri", a subliniat Nicolae Ciucă, la finalul vizitei la fabrica Softronic din Craiova.

Executivul continuă să evalueze situația și menține deschise discuțiile cu structurile din domeniul electricității și gazelor naturale.

"Nu putem să nu luăm măsuri, dar aceste măsuri trebuie luate pe baza unui dialog deschis, onest și, desigur, analiză la nivelul coaliției, astfel încât să luăm cea mai bună decizie, cum de altfel am făcut și până acum", a explicat șeful executivului.

"La întâlnirea pe care am avut-o luni seara cu furnizorii și distribuitorii, au venit cu această propunere prin care să ne gândim și la o variantă de, i-aș zice mai bine semi-reglementare, pentru că trebuie să facem în așa fel încât să rămânem conectați la piața liberă, sigur aici depinde foarte mult de segmentul, de ecartul în care se va menține deschisă piața liberă la electricitate", a precizat el contextul în care a apărut această ipoteză.

"Ne dorim ca săptămâna viitoare să continuăm discuțiile cu producătorii, pentru că am considerat normal să aibă și dumnealor un timp de gândire și de analiză și după aceea să avem analiză la nivelul instituțiilor care se ocupă de domeniu, care au în atribuțiile lor această responsabilitate și vom lua o decizie cât de curând", a dat asigurări Nicolae Ciucă.

Constantin Ştefan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat ieri la Comisia pentru abuzuri din Senat că există voinţă politică să se treacă la o piaţă parţial reglementată.

"Este voinţă politică pentru trecerea la o piaţă reglementată, eu îi spun parţial, ce a fost vândut până acum rămâne facturat la preţul pieţei libere, aşa cum este recunoscut de către ANRE, ce va fi de aici încolo, 70% – 60%, cât a mai rămas din piaţă, necontractată, se poate realiza reglementat, frumos documentat, mers la Bruxelles, pentru că trebuie să ţinem cont şi de mecanismul pieţei libere din Europa, suntem supuşi reglementării. Prin reglementat România a mai trecut. Din 2014 şi până în 2021, consumatorii casnici au fost reglementaţi. Piaţa a mers oarecum până în 2021, până când preţurile au cunoscut o evoluţie ascendentă, corecţii foarte mici. Voinţă politică există să se treacă la o piaţă reglementată. Eu îi zic parţial reglementată, pentru că nu ai cum să o faci 100/% reglementată, pentru că anul acesta a fost vândută o cantitate de energie electrică pentru anul 2023 şi pleci de acolo, cu cantitatea respectivă pe care o mai au producătorii de vândut, sau o supui reglementării", a declarat Constantin Ştefan.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI