Premierul Nicolae Ciucă a subliniat demersurile pentru deschiderea Ambasadei României la Riga într-o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Letoniei

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat demersurile în curs pentru deschiderea cât mai curând a Ambasadei României la Riga, factor important în dinamizarea relaţiei bilaterale, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltens, şi parlamentari letoni aflaţi în vizită la Bucureşti, potrivit Agerpres.

20 Martie 2023, 10:55 (actualizat 20 Martie 2023, 13:06) Știrile TVR |
Premierul Nicolae Ciucă și preşedintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltens / FOTO: Guvernul României

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ambele părţi au apreciat calitatea cooperării româno-letone la nivelul UE, NATO şi al formatelor precum Iniţiativa celor Trei Mări şi B9.

În acest context, a fost accentuată importanţa intensificării acesteia, în contextul provocărilor determinate de războiul Rusiei în Ucraina şi necesitatea consolidării acţiunii comune europene şi euroatlantice.

În plan bilateral, a fost exprimat angajamentul activ pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin extinderea cooperării economice şi sectoriale.

Preşedintele Smiltens a mulţumit pentru contribuţia României la securitatea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin participarea la misiuni de Poliţie Aeriană Întărită destinate tuturor celor trei ţări baltice.

Totodată, schimbul de opinii dintre oficiali a evidenţiat similaritatea de poziţii în ceea ce priveşte situaţia de securitate din Est, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina.

"A fost subliniată importanţa asigurării sprijinului politic şi financiar pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova", se arată în comunicat.

Dezbaterile au fost şi un prilej pentru un schimb de idei pe marginea priorităţilor pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la Bucureşti în toamna acestui an.

De asemenea, în cursul discuţiilor, prim-ministrul Ciucă a mulţumit pentru susţinerea constantă a Letoniei în favoarea finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen.

"Premierul a arătat că aderarea la Schengen în cel mai scurt timp posibil rămâne un obiectiv primordial la Bucureşti şi, de aceea, este necesară menţinerea sprijinului politic din partea statelor membre care deja au recunoscut calitatea contribuţiei României la protejarea frontierelor externe ale Uniunii", se mai arată în comunicat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI