Premierul Nicolae Ciucă a confirmat constituirea unui grup de lucru pentru acordarea dublei cetățenii românilor din Spania. Doar Franța și Portugalia mai beneficiază de acest statut

23 noiembrie 2022, 16:38

PEDRO SANCHEZ, premierul Spaniei: În Spania trăiesc în jur de 1,1 milioane de români. Am hotărât să creăm un grup de lucru pentru a studia posibilitatea să ajungă să aibă cetățenie spaniolă fără să fie nevoiți să renunțe la cea română. Este un mesaj politic extraordinar, extrem de important. România va fi a treia țară din Europa cu care avem acest tip de alianță și de recunoaștere.

NICOLAE CIUCĂ, premierul României: Mulțumesc românilor pentru modul în care s-au integrat și s-au comportat și au înțeles să facă cinste României, indiferent unde își desfășoară activitatea. Suntem aici, în Spania, la a doua, chiar la treia generație, e o dovadă a faptului că au reușit să se integreze și încă nu și-au pierdut identitatea națională și merită întru totul să dobândească acest statut de dublă cetățenie.

–––––––––––––––––––––––––

„Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două ţări să celebreze legăturile lor istorice şi culturale. Acestea sunt susţinute de contribuţia comunităţii dinamice şi de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială şi la dezvoltarea economică a societăţii spaniole, în timp ce şi-a păstrat propria identitate. Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania”, se evidenţiază în declaraţia comună.

Primul ministru Nicolae Ciucă a confirmat, în declarația pe acre a făcut-o în conferința de presă cu Pedro Sanchez: „Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clară a modului în care guvernul spaniol, cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și pe cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania”.

Premierul român i-a mulțumit omologului său spaniol și pentru „decizia pe care ați luat-o de a întări prezența formelor armate spaniole pe flancul de est, o decizie care reprezintă rezultatul summitului NATO găzduit la Madrid”. Nicolae Ciucă: „Este rezultatul punerii în aplicare al noului concept al NATO, discutăm de prezența unui radar pe flancul estic și de personal care asigură operativitatea acestui echipament. Nu peste mult timp vor fi prezente în România opt avioane de luptă, cu personalul aferent, o contribuție solidă la ceea ce înseamnă asigurarea măsurilor de securitate pe flancul estic. România susține abordarea prin care NATO trebuie să se preocupe de tot ceea ce înseamnă asigurarea măsurilor de apărare și descurajare inclusiv pe flancul sudic și abordarea pe 360 de grade în ceea ce privește apărarea teritoriului tuturor țărilor aliate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite