Premierul Nicolae Ciucă a anunțat plafonările la energie: Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 de lei/kwh – energie electrică și 0,31 lei/kwh, la gaze naturale. Măsurile se aplică pentru lunile februarie și martie

25 ianuarie 2022, 13:24

ACTUALIZARE Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege.

„Am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi – practic, pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii să fie obligaţi să refacă toate facturile. Ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”, a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, Popescu a declarat că prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate marţi, privind preţurile suportate de consumatorii casnici şi cei non-casnici la energie şi gaze naturale, nu pot fi aplicate retroactiv.

„Mi-aş fi dorit – şi am tot anunţat – ca această ordonanţă, dacă s-ar putea, să o aplicăm şi în noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am întrebat încă o dată în şedinţa de guvern – a fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar. Nu putem să o aplicăm retroactiv”, a spus el.

ACTUALIZARE A început ședința de guvern.

Declarații premierul Nicolae Ciucă:


– Aprobăm în ședința de astăzi un nou set de măsuri în sprijinul cetățenilor și al economiei, ca să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate.

Pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 de lei pe Kwh, energie electrică și 0,31 pentru Kwh la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de Kwh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale, se va plăti 0,68 de lei pentru kwh la energie electrică și circa 0,22 de lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

– Am decis ridicarea nivelului de compensație, pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite de către oameni și de către economia românească.

– Pentru consumatorii noncasnici – IMM-uri și industria alimentară – vom plafona prețurile la 1 leu pe kWh, TVA inclus, pentru energie electrică, și 0,37 de lei kwh, la gaze naturale.

– Pentru CET-uri este deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat

– Am finalizat acest set de măsuri care se va aplica pentru lunile februarie și martie, după consultările avute atât la nivelul coaliției de guvernare, cât și cu partenerii sociali, sindicate și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Am decis înființarea Comitetului Ministerial în Domeniul Energiei. Are ca obiectiv stabilirea cauzelor în privința creșterii energiei și găsirea de soluții.

 

ACTUALIZARE Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că o decizie în privinţa proiectului de ordonanţă cu reglementări în domeniul energiei va fi luată miercuri. „O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu după o întâlnire la Senat cu liderul PNL, Florin Cîţu.

Întrebat dacă ordonanţa nu va fi adoptată în şedinţa de guvern de marţi, de la ora 16,00, Ciolacu a răspuns: „Vă rog eu frumos, întrebaţi-l pe prim-ministru!”.

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia de la guvernare analizează ce măsuri va lua de la 1 aprilie, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern de marţi după-amiaza, a spus el, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021.

Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii„, a afirmat Popescu, potrivit Agerpres.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii„, a subliniat Popescu.

De asemenea, Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite