Vizită la fabrica de camioane IVECO. Ciucă: Până în prezent compania a produs 514 camioane, până anul viitor în noiembrie ar putea fi produse cele 900 de camioane asumate. Ciolacu: Suntem pe drumul corect

2 noiembrie 2022, 08:23

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Iveco Defence Vehicles de la Petrești a reușit să depășească toate problemele și dificultățile care au fost în perioada pandemiei. Conducerea companiei a dat asigurări că există perspectiva ca, până anul viitor, când urmează să se deruleze primul contract, compania să recupereze și chiar să devanseze termenele asumate.

Compania a reușit să producă 514 camioane, și există perspectiva ca, în noiembrie 2023, toate cele 900 de camioane asumate să fie produse, urmând ca până la finele anului 2026 să fie finalizate toate livrările din contractul ce prevede 2.902 camioane.

Compania Iveco Defence Vehicles are o capacitate de producție de 440 de camioane.

Nicolae Ciucă a menţionat că există „perspective foarte bune” privind diversificarea producţiei.

„Deja, până în acest moment, avem 16 derivate care se produc aici, la Petreşti, am putut să vedem camioane cu structură normală, dar şi camioane cu structură blindată. Sigur, o serie întreagă de alte derivate de care Armata are foarte mare nevoie. Am putut să vedem începerea integrării producţiei de trailere de 70 de tone, ceea ce este un motiv de bucurie şi de mândrie”, a precizat el.

Ciucă a subliniat rolul Agenţiei Naţionale de Investiţii şi Comerţ Exterior, înfiinţată săptămâna trecută, în promovarea investiţiilor. Totodată, a menţionat că guvernarea vizează relansarea industriei de apărare.

Ne dorim foarte mult să relansăm industria de apărare şi să facem în aşa fel încât printr-o strategie care se lucrează la nivelul Ministerului Economiei, dar care are componente interministeriale, să reuşim să facem în aşa fel încât proiecte de genul IVECO să poată să cuprindă şi celelalte nevoi de dotare şi înzestrare a Armatei Române„, a mai declarat el.

Marcel Ciolacu a subliniat, la rândul său, că suntem pe drumul corect. Potrivit președintelui PSD, trebuie să existe acest parteneriat între companiile private și stat și ar trebui grăbit acest proces de recuperare a industriei de apărare din România.

Marcel Ciolacu a mai spus că, anul acesta, România are investiții străine directe de 6,5 miliarde.

La fabrica Iveco Defence Vehicles de la Petrești se vor realiza, parţial, cele peste 2.900 de camioane militare pentru Forţele Armate Române.

Primul contract, în valoare de peste 216 milioane de euro, fără TVA, a fost semnat cu Armata şi prevede o tranşă de 942 de camioane. O parte din aceste camioane vor fi dotate cu cabină blindată.

Începând cu camionul numărul 301, toate ar trebui să fie produse în ţară. O parte dintre camioane au fost doar asamblate aici. Deocamdată, la Petrești se fabrică doar o parte dintre componente.

Fabrica a fost inaugurată la începutul lunii aprilie.

Firma Iveco Defence Vehicles reprezintă una dintre cele mai importante și de succes investiții din Dâmbovița din ultima perioadă. Aici se asamblează camioane militare pentru Industria de Apărare a României, iar fabrica a fost declarată cea mai importantă de acest gen din Europa Centrală și de Est.

Fabrica are o capacitate de 440 de vehicule pe an, are cinci linii de producţie şi o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi.

Investiţia de la Petreşti este de 50 de milioane de euro şi este realizată în cadrul offset-ului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite