Premierul Nicolae Ciucă: România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și al autorităților locale

Premierul Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă
8 februarie 2023, 15:02

Declarații înaintea ședinței de guvern:

Declarații ministrul de Externe Bogdan Aurescu:

– ieri am discutat cu omologul meu din Turcia, i-am asigurat de tot sprijinul și solidaritatea concretă a României, autoritățile turce ne mulțumesc pentru acest sprijin concret, mai ales că România a fost primul stat dintre statele UE care a ajuns concret, pe teren, în modul cel mai rapid cu putință.

– în ce privește efortuile de repatriere a cetățenilor români, Ambasada română de la Ankara se află în contact permanent cu toți cetățenii români care au semnalat că sunt acolo, mai ales în zonele afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze în România.

– până acum, 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale

– în cursul zilei de astăzi avem un grup de alți cinci cetățeni români care s-a repatriat printr-un zbor de linie, ambasada României a sprijinit urcarea în avion a acestora, sper că ei ajung în curând în siguranță în România.

– se află în atenție un alt grup de șapte cetățeni români, studenți la Medicină, care se aflăla Malatya, într-un program Erasmus, și care vor fi ajutați să se repatrieze, sperăm tot cu o aeronavă a MApN.

– mai sunt încă 10 cetățeni români în atenția ambasadei de la Ankara, împreună cu trei membri de familie, care se află în zone îndepărtate de aeroporturi, facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aeroporturile din Adana sau Malatya și suntem în contact permanent cu ei.

-există 36 de cetățeni români care se află în contact cu ambasada României la Ankara care nu au solicitat repatriere, dar care au semnalat sau au întrebat despre situația din Turcia.

– Nu există până în acest moment solicitări de repatriere din partea unor cetățeni români din Siria. Am întreprins demersuri pe lângă autoritățile siriene de a ne pune la dispoziție o listă de echipamente și necesități concrete pentru un ajutor umanitar, am transmis lista Ministerului de Interne și Ministerului Sănătății și încercăm să identificăm modalități de transport pentru aceste ajutoare.

Declarații Nicolae Ciucă:

– îmi exprim solidaritatea față de poporul turc foarte greu încercat de cutremurul dezastruos de acum două zile. Mulțumesc tuturor instituțiilor statului implicate în procesul de luare a deciziilor pentru a identifica soluțiile prin care să îi ajutăm pe cetățenii români aflați în zona Gaziantep și să facem în așa fel încât să asigurăm sprijinul necesar Guvernului Republicii Turcia pentru a putea gestiona cât mai bine situația.

– în acest sens am dispus încă de la primul moment ca Ministerul Afacerilor Externe, prin serviciul consular, să ia toate măsurile, să pună la dispoziția cetățenilor români din Turcia mijloacele și modalitățile prin care să primjească sprijin de la autoritățile române

– am dispus ca MApN, prin mijloacele de transport aerian puse la dispoziția DSU, să asigure repatrierea.

– doresc să fac referire la modul exemplar în care Departamentul pentru Situații de Urgență s-a mobilizat pentru a putea să identifice acele prim măsuri prin care am putut să asigurăm autoritățile turce – atât cele de la Ankara, cât și Ambasada Turciei la București – că vom acționa imediat pentru a asigura ajutorul necesar. România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și al autorităților locale.

– la această oră avem deja două avioane care transportă cea de-a doua echipă de căutare și salvare și încăun avion de la capabilitatea de transport aerian la care România este parte, prin care transportăm mijloacele și echipamentele necesare pentru a putea să intervină acolo cele două echipe deplasate în Turcia.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, în scopul eficientizării organizării acestei profesii în acord şi cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene în materie.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, se are în vedere înfiinţarea, în cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, a Institutului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, entitate de interes public, cu personalitate juridică ce asigură perfecţionarea activităţii de executare silită, pregătirea profesională iniţială şi, după caz, continuă a executorilor judecătoreşti stagiari şi a executorilor judecătoreşti, a altor specialişti, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecătoreşti, al Camerelor şi al Uniunii, având dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de instituţiile publice şi private abilitate.

Totodată, ca element de noutate, prin proiect se înfiinţează Registrul Naţional de Evidenţă a Executorilor Judecătoreşti.

„Astfel, executorii judecătoreşti sunt obligaţi ca, după numire, să îşi înregistreze sediul biroului individual în Registrul Naţional de Evidenţă a Executorilor Judecătoreşti, iar după începerea activităţii, să îşi înregistreze orice modificare a modului de organizare şi desfăşurare a activităţii”, se arată în expunerea de motive.

În şedinţa de guvern va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.

„Prezentul proiect de act normativ urmăreşte protejarea infrastructurii rutiere şi respectarea angajamentelor internaţionale la care România este parte, prin modificarea articolului 41, alineatul (6), litera c), punctul (i) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin revizuirea masei totale care poate fi autorizată pentru circulaţia vehiculelor care transportă mărfuri care nu sunt indivizibile”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Tot printr-o ordonanţă de urgenţă, Executivul va aproba instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Va fi aprobat, prin hotărâre, Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA). Proiectul, conform notei de fundamentare, vizează asigurarea premiselor punerii în aplicare a politicilor şi măsurilor de reducere a emisiilor de poluanţi atmosferici incluse în PNCPA, prin implicarea autorităţilor sau instituţiilor publice responsabile, potrivit competenţelor legale, în procesul de monitorizare a implementării a acestor politici şi măsuri.

Un alt proiect de hotărâre vizează acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare.

„Proiectul propus creează cadrul normativ pentru formarea internaţională a viitorilor specialişti români prin instituirea unui mecanism naţional de sprijin financiar al acestora. Astfel, se acoperă vidul legislativ în ceea ce priveşte aplicarea recomandărilor europene şi măsurilor asumate de România la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte politicile educaţionale în domeniul mobilităţilor”, se spune în nota de fundamentare.

Va fi aprobat, tot prin hotărâre, Acordul între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Georgia privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Tbilisi, Ia 18 octombrie 2022.

Printr-o altă hotărâre, va fi aprobat şi Acordul dintre Secretariatul General al Guvernului României (SGG) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), semnat la Bucureşti la 14 decembrie 2022 şi la Paris la 5 ianuarie 2023. Potrivit Acordului, SGG se angajează să furnizeze OCDE o contribuţie în valoare de 165.000 de euro.

Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi aprobarea Ghidului de guvernanţă a platformei de cloud guvernamental, printr-o hotărâre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite