Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri seară, pe pagina de Facebook a Executivului, că a luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății privind varianta de coronavirus cu multiple mutații provenita din Africa de Sud și a precizat că va veni "în cel mai scurt timp posibil" cu măsuri.
"Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății", se arată în mesajul din partea premierului, postat pe pagina de Facebook a executivului.
"Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2", a precizat prim-ministrul.
'Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare'', a indicat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.
Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un alt val al pandemiei de COVID-19.
De asemenea, statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului, după cum a anunţat pe Twitter preşedinţia slovenă în exerciţiu a Consiliului UE.
Un comitet de experţi sanitari din toate cele 27 de state UE 'a convenit asupra necesităţii de activare a ''frânei de urgenţă'' şi impunere de restricţii temporare la toate călătoriile în UE din Africa australă', a indicat preşedinţia slovenă, după ce Comisia Europeană a propus puţin mai devreme activarea acestui mecanism.
De asemenea, potrivit acordului, statelor membre li se solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.
Conform unei surse europene, restricţiile vizează Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.