Premierul Nicolae Ciucă: Estimările Comisiei Europene de îmbunătăţire a perspectivei de creştere economică a României oferă un plus de încredere

Premierul Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă
11 noiembrie 2022, 16:56

Premierul Nicolae Ciucă: Faptul că într-un an atât de complicat, România a reușit să-și păstreze atractivitatea   ca destinație de business, este datorat, în mare măsură, curajului dovedit de antreprenori și capacității lor de a se adapta permanent.

O contribuție definitorie o au investițiile private și publice, respectiv liniile de finanțare deschise din fondurile naționale și europene, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și măsurile guvernamentale prin care am preluat presiunea creșterii prețurilor la energie. Soluțiile pe termen scurt și mediu, precum cele de plafonare și compensare a prețurilor, adaptate inclusiv prin deciziile stabilite astăzi în Guvern, sunt complementare celor pe termen lung, ce tind spre obiectivul nostru de atingere a independenței energetice. Finanțarea recent obținută pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă se adaugă celorlalte investiții de anvergură pentru creșterea capacității de producție energetică a României.

Prognoza de toamnă a Comisiei Europene publicată astăzi semnalează însă și provocările pe care le avem în perspectiva următorilor ani pentru a reuși să menținem un ritm constant de creștere economică. Menținerea volumului consistent al investițiilor și orientarea lor către cercetare-inovare-dezvoltare, către sectoare care produc valoare adăugată, aliniate strategiilor europene de dezvoltare, sunt pe lista priorităților noastre. Adăugăm măsurile de îmbunătățire a calității vieții și sprijinirea celor mai vulnerabili, crearea de noi locuri de muncă și creșterea veniturilor cetățenilor pentru că doar avansând în același ritm în domeniile economic și social, putem ajunge la progres și dezvoltare.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite