Declaraţie tranşantă a premierului Nicolae Ciucă în disputa cu mize importante dintre Curtea Constituţională a României şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Prevalenţa dreptului european asupra legislaţiei naţionale este înscrisă în Constituţia ţării, a subliniat premierul. După ultima decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii, judecătorii din România pot să nu aplice deciziile CCR, să nu mai anuleze sentinţe în dosarele grele ori să desfiinţeze Secţia specială.
Premierul Nicolae Ciucă a pus astăzi punctul pe "i" în disputa dintre Curtea Constituțională și Curtea de Justiție a Uniunii europene.
"Este cât se poate de evident înscris în Constituția României că tot ce înseamnă partea de prevalență a dreptului Uniunii Europene se aplică și în România", a declarat premierul.
Săptămână trecută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că judecătorii din România pot să nu aplice deciziile CCR dacă acestea contravin legislației europene și a dat exemplu deciziile CCR privind completurile de 3 și 5 judecători. Acestea au dus sau urmau să ducă la anularea sentințelor de condamnare pentru politicieni precum Elena Udrea, Darius Vâlcov sau Dan Șova.
Imediat, Curtea Constituțională a dat un comunicat în care a susținut că efectele deciziei Curții de Justiție a UE se pot produce numai după revizuirea Constituției: "Efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României".
Pentru revizuirea Constituţiei e nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari și de un referendum național.
Totuși, a remarcat premierul Ciucă, CCR nu a emis o decizie în acest sens, ci e vorba doar de un comunicat al conducerii.
Bogdan Pîrlog, procuror militar: "Nu poate exista o dispută, competenţele sunt clar trasate. Din momentul aderării României la UE, prin Tratatul de aderare a operat un transfer de competenţă către instituţiile UE, inclusiv către CJUE".
Un alt efect al deciziei Curții de Justiție a UE ar fi acela că judecătorii din România ar putea scoate Secţia specială în afara legii, au explicat magistrații.
Curtea de la Luxemburg a decis că această secție încalcă legislația europeană, însă CCR a decis că e legală.
Cât despre rapoartele MCV, aceeași curte a decis că sunt obligatorii pentru România. Sunt documente prin care țării noastre i se cere să combată corupția.