Premierul Nicolae Ciucă: E important să ne concentrăm ca Ucraina să beneficieze de sprijin. Chestiuni procedurale legate de aderarea la NATO cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state

România a susținut încă de la început eforturile Ucrainei, iar în acest moment concentrarea este pe acordarea de sprijin, astfel încât țara vecină să reziste la "efortul de război" pe care îl face, a subliniat premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului. În privința procedurilor legate de aderarea la NATO în regim accelerat solicitată vineri de Kiev, Ciucă a opinat că acestea trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state.

03 Octombrie 2022, 14:53 (actualizat 03 Octombrie 2022, 17:13) Știrile TVR |
Nicolae Ciucă

"România a susținut încă de la început toate eforturile și demersurile pe care le-a făcut Ucraina", a ținut să precizeze premierul Nicolae Ciucă luni după-amiază, la Palatul Parlamentului.

"În acest moment, cred că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut astfel încât Ucraina să beneficieze de sprijin și să fie în măsură să reziste la efortul de război pe care îl face", a adăugat el.

"Celelalte chestiuni procedurale legate de aderarea la Alianța Nord-Atlantică sunt consumatoare de timp și cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state", a subliniat șeful executivului.

Întrebat dacă există solicitări de gaz din partea Ucrainei, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că deocamdată nu există această discuție.

Din ce în ce mai multe state aliate îşi manifestă sprijinul faţă de cererea Ucrainei de a intra în NATO în regim de urgenţă.

Ţările baltice au precizat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

Sunt state membre, cum este cazul Germaniei, de exemplu, care sunt de acord cu intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură specială.

VEZI și Președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraina depune cerere de aderare la NATO printr-o procedură accelerată. Un dialog cu Rusia, numai dacă e alt lider la Kremlin

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a precizat la sfârșitul săptămânii trecute că există o procedură pentru fiecare stat care dorește să se alăture Alianței.

"Susţinem politica uşilor deschise a NATO. Susţinem intrarea în NATO a ţărilor care îşi doresc acest lucru şi asta poate aduce un plus capabilităţilor Alianţei. Este o procedură pentru asta şi statele vor continua să respecte această procedură", a subliniat el.

Vineri seară, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe s-a referit și la nevoia de continuare a sprijinului oferit Ucrainei, în contextul cererii Kievului de aderare la NATO într-o procedură accelerată.

"SUA au exprimat clar de zeci de ani că sprijină politica ușilor deschise a NATO. Orice decizie privind calitatea de membru se ia între cei 30 de aliați și statele care aspiră la acest statut. Acum, din punctul nostru de vedere, calea cea mai potrivită de a ajuta Ucraina este prin sprijin practic, în teren, iar procesul de la Bruxelles ar trebui reluat într-un alt moment", a declarat Jake Sullivan.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI