Premierul N. Ciucă: Neimpozitarea pensiilor de până în 3.000 de lei - discutată în PNL, vom merge cu ea în Coaliție. Despre compensarea la energie: O reducere a prețurilor mai mult decât este acum nu este posibilă

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în şedinţa conducerii liberalilor s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă a precizat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie pe acest subiect. TVR Info a transmis LIVE declarațiile premierului.

02 August 2022, 15:19 (actualizat 02 August 2022, 22:13) Știrile TVR |
Nicolae Ciucă

"Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (...) Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea", a spus premierul Ciucă, la sediul central al PNL, după şedinţă, întrebat de jurnalişti dacă partidul susţine neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă:


Declarațiile premierului în format LIVE TEXT:

- am prezentat datele din rectificarea bugetară, gestionarea cu responsabilitate a bugetului de stat

- am discutat cu președinții filialelor județene despre absorbția unor sume cât mai mari a fondurilor europene

- avem nevoie de un cadru consolidat pentru investiții

- la nivelul Guvernului avem o cifră importantă de creștere a investițiilor străine directe (cu 53,1% în prima parte a anului).

- alegeri la nivelul organizațiilor de tineret, seniori și de femei.

- (despre neimpozitarea pensiilor până în 3.000 de lei) Este o variantă discutată și în ședința de azi, este o propunere. Toate chestiunile trebuie discutate cu partenerii noștri din Coaliție.

- (despre impactul bugetar dacă nu s-ar impozita pensiile sub 3.000 de lei): Este vorba de 87 de milioane de lei - într-un an aproximativ 1 miliard - (efortul bugetar dacă nu s-ar impozita pensiile). Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile vulnerabile și să nu resimtă această criză. Trebuie pe de altă parte să păstrăm stabilitatea economică. Este responsabilitatea noastră să analizăm toate aceste aspecte.

- (despre propunerea de majorare a pensiilor mici și mijlocii) Această propunere de analiză a neimpozitării pensiilor de până în 3.000 de lei a fost discutată în PNL, vom merge cu ea în Coaliție. Cealaltă variantă de mărire a pensiilor, nediscutând acest subiect, dați-mi voie să nu creăm așteptări oamenilor.

- (despre soluția Guvernului la facturile majorate la energie) Oamenii nu trebuie să primească facturi duble, pentru că nu s-a schimbat nimic în conținutul ordonanței care stabilește exact prețul plătit de consumatorii casnici. Oamenii trebuie să plătească 0,68 pe kilowatt.

- (despre propunerea de revenire la o piață de energie reglementată) Până în acest moment, la nivelul ANRE și la cel al ministerelor, s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie - martie. Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu, aprilie, pe noua schemă și atunci când vom avea o lună încheiată, vom face o analiză și venim cu o decizie și în ceea ce privește această posibilitate de ajustare a compensării la prețul energiei.

- (ce a propus ANRE, un preț mai mare față de ce plătesc românii acum?) În momentul de față mergem pe aplicarea OUG pe perioada aprilie 2022 - martie 2023 și când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie.

- (despre impozitarea profiturilor și cum ar ajuta ea consumatorul final) Această formulă de calcul a prețului este una complexă. ANRE și Ministerul Energiei analizează opțiuni prin care putem să intervenim pe o soluție. Oricare din ele ar putea o opțiune.

- (de când ar putea să se aplice această măsură?) În funcție de impact, putem să aducem inclusiv modificări la ordonanță.

- (Ar putea să nu mai fie compensarea până la în martie 2023?) Românii nu vor fi afectați de măsurile luate în acest sens. O reducere a prețurilor mai mult decât este acum nu este posibilă pentru că bugetul este cel făcut public și aceștia sunt banii.

- (despre decizia de reducere a nivelului de gaze cu 15% la nivelul CE): Avem până în acest moment peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinați, ceea ce ne duce mult peste pragul asumat în august de 47%. Dau asigurări că populația nu va fi afectată în ce privește asigurarea gazului. Nu pot să comentez pe ceea ce este de făcut. Planul este foarte clar: 15% - dacă va fi obligatorie, vom aplica echilibrat această măsură, astfel încât să nu se întrerupă activitatea nici la marii consumatori, nici la instituții și preponderent să asigurăm necesarul de gaz la populație. Va depinde totuși de cantitatea de gaz de care vom dispune la momentul respectiv.

- (despre declarațiile lui Viktor Orban și reacția de susținere a UDMR) În momentul în care am explicat în spațiul public aceste discuții, reiterez: România este o țară cunoscută pentru disponibilitatea și deschiderea ei pentru toleranța ei etnică, religioasă. Eu nu am reușit să mă văd cu domnul președinte Kelemen Hunor, nu e un subiect pe care să-l fi discutat la telefon, așteptăm o întâlnire în cadrul coaliției. Este clar că astfel de derapaje de retorică nu au ce să caute într-un context atât de sensibil.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI