Premierul N. Ciucă, la semnarea contractelor pentru două muzee: Sunt acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor

Primul ministru a participat astăzi la semnarea contractelor din cadrul Componentei Turism și Cultură din PNRR - Modernizarea și crearea de muzee și memoriale. Circa 24 de milioane de euro este valoarea celor două contracte de finanțare: pentru Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat - Centrul educațional privind comunismul în România.

04 Octombrie 2022, 10:09 (actualizat 04 Octombrie 2022, 10:38) Știrile TVR |
Premirul Nicolae Ciucă, la ceremonia de semnare a celor două contracte

Nicolae Ciucă a anunțat, la ceremonia de semnare a contractelor, că astfel se deschide linia de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) adresată culturii și creșterii ofertei culturale.

"Semnăm astăzi contractele pentru două proiecte importante: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat. Demersul nostru reprezintă acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor. Rolul lor este esențial în educarea tinerei generații în sprijinul adevărului și al valorilor democratice. Astfel de proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării și rememorării, România dovedind că își respectă angajamentele internaționale", a spus premierul.

Primul ministru a mai spus că, prin înființarea celor două muzee "care ar fi trebuit create încă din anii '90", "statul român îndeplinește o datorie esențială față de victimele Holocaustului și de cele ale regimului comunist, care vor avea, astfel, o mărturie oficială. Prin evenimentul de astăzi, Guvernul României reafirmă angajamentul profund pentru promovarea politicilor memoriei, ca parte a consolidării unei societăți incluzive, tolerante, care are în centrul său respectul față de libertate și drepturile omului".

Finanțarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România este de 15 milioane de euro + TVA, iar a Memorialului Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat, de 9 milioane de euro + TVA.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI