Premierul N. Ciucă, la semnarea contractelor pentru două muzee: Sunt acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor

Premirul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare a celor două contracte
Premirul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare a celor două contracte
4 octombrie 2022, 10:09

Nicolae Ciucă a anunțat, la ceremonia de semnare a contractelor, că astfel se deschide linia de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) adresată culturii și creșterii ofertei culturale.

„Semnăm astăzi contractele pentru două proiecte importante: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat. Demersul nostru reprezintă acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor. Rolul lor este esențial în educarea tinerei generații în sprijinul adevărului și al valorilor democratice. Astfel de proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării și rememorării, România dovedind că își respectă angajamentele internaționale”, a spus premierul.

Primul ministru a mai spus că, prin înființarea celor două muzee „care ar fi trebuit create încă din anii ’90”, „statul român îndeplinește o datorie esențială față de victimele Holocaustului și de cele ale regimului comunist, care vor avea, astfel, o mărturie oficială. Prin evenimentul de astăzi, Guvernul României reafirmă angajamentul profund pentru promovarea politicilor memoriei, ca parte a consolidării unei societăți incluzive, tolerante, care are în centrul său respectul față de libertate și drepturile omului”.

Finanțarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România este de 15 milioane de euro + TVA, iar a Memorialului Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat, de 9 milioane de euro + TVA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite