ULTIMA EDIŢIE

Premierul moldovean, Pavel Filip: Îmi doresc foarte mult ca Republica Moldova să se regăsească, alături de România, în marea familie a UE

Premierul Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa, într-un interviu acordat în direct, de la Chişinău, în emisiunea „Ultima Ediţie”, că investiţiile României în Moldova vor continua. Pavel Filip a vorbit şi despre colaborarea cu UE şi dezacordul în acest sens venit din partea președintelui Igor Dodon.

26 Martie 2017, 16:28 (actualizat 26 Martie 2017, 17:00) |
Pavel Filip, premierul Republicii Moldova

Pavel Filip, premierul moldovean: "Relațiile între Moldova și România sunt excelente. Din punct de vedere politic, România susține foarte puternic Republica Moldova în demersul său european. E foarte important să învățăm din cele realizate de către România, pe calea de a deveni membru al Uniunii Europene".

Premierul moldovean a făcut, în interviul acordat la Ultima Ediţie, un rezumat al discuțiilor de la ședința comună dintre guvernele de la Bucureşti şi Chişinău, a amintit de ajutoarele rambursabile și nerambursabile din partea României și de relațiile comericale dintre cele două țări.

Premierul Republicii Moldova a dat ca exemple construcţia gazoductului Ungheni - Chișinău, care este o extindere a unui proiect deja început, dar și privatizarea unor intreprinderi.

Pavel Filip: "Ne dorim foarte mult investiţii române aici, la Chişinău, și sper ca acest lucru să se întâmple în continuare".

Premierul Pavel Filip a vorbit despre criza politică care a traversat țara, care, mai apoi, s-a transformat într-o criză ecomonică. După alegerile prezidențiale din 2016 din Republica Moldova, a crescut încrederea cetățenilor în Guvern, dar aceștia sunt nemulțumiți de starea economiei, arată sondajele.

"Am avut o foaie de parcurs, convenită cu cei de la Comisia Europeană, pentru a recupera și restanțele din implementarea Acordului de ascoiere. Am avut un obiectiv foarte important, să avem un program cu FMI, și ne-a reușit acest lucru. După care am reușit să deblocăm și finanțările de la Banca Mondială și din partea UE".

Premierul moldovean a vorbit şi despre colaborarea cu UE şi dezacordul în acest sens venit din partea președintelui Igor Dodon.

"Mi-am dorit de la bun început o relație instituțională constructivă cu președintele Republicii Moldova. Din fericire, Constituția Republicii Moldova oferă mai multă putere de decizie Parlamentului și Guvernului. De aceea, nimic nu se va schimba în relația noastră cu România şi absolut nimic nu se va schimba din relația noastră cu UE", dă asigurări Pavel Filip.

Premierul Republicii Moldova: "Unul din obiectivele cele mai importante care mi le-am pus eu în față este ca, până la sfârșitul mandatului, vorbesc despre sfârșitul anului 2018, calea pro europeană să devină una ireversibilă în Republica Moldova".

Mâine se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Iar premierul Pavel Filip şi-a exprimat speranţa că Moldova va fi în UE, alături de România.

Pavel Filip: "Îmi doresc foarte mult ca Republica Moldova să se regăsească, alături de România, în marea familie a Uniunii Europene. De aceea, și în continuare vom face absolut posibil ca această legătură să fie una cât mai strânsă, prin proiectele concrete care vor fi implementate".

Mai multe despre referendumul cerut de preşedintele moldovean Igor Dodon prin care vrea puteri sporite, despre relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă dar şi despre spălarea celor 22 de miliarde de dolari din Rusia printr-o bancă din Republica Moldova, aflaţi din interviul integral, secţiunea video.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI