Premierul Mihai Tudose nu susţine proiectul privind statutul Casei Regale, dar spune că și-a exprimat un punct de vedere personal

21 decembrie 2017, 13:29

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că un punct de vedere al Guvernului pe proiectul de lege privind statutul Casei Regale nu a ajuns pe ordinea de zi a Executivului. Șeful guvernului a precizat că o variantă ar fi statutul de utilitate publică acordat Casei Regale, ca Fundaţie, dar a adăugat că în privinţa Palatului Elisabeta statul ar trebui să aibă folosinţă în cazul acestuia.

„Eu mi-am exprimat un punct de vedere personal. Încă nu este un punct de vedere la Guvern, încă nu a ajuns pe ordinea de zi. Probabil că va fi ceva de genul următor – utilitate publică pentru Casa Regală da, pentru fundaţie. În ceea ce priveşte drepturile urmaşilor, ca şi la urmaşii şefilor de stat… păi nici la alţi şefi de stat nu avem aceste drepturi. În ceea ce priveşte Palatul Elisabeta, să aibă statul şi folosinţă pentru că sunt o mulţime de întrebuinţări pentru acest palat, Casa Regală având şi alte domenii regale în toată ţara. Dacă dăm la toţi urmaşii şefilor de stat..”, a declarat premierul la Parlament, potrivit Agerpres.

Anterior, Tudose a declarat, tot joi, că nu susţine proiectul de lege privind statutul Casei Regale, apreciind că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul regelui Mihai.

„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

Inițiativa, semnată de preşedinţii celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prevede „recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia”, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul mai prevede un buget anual aprobat de Guvern pentru Casa Regală şi Palatul Elisabeta în folosință pentru următorii 49 de ani. Executivul ar plăti și pentru staff-ul Casei Regale, aproximativ 20 de.

Astfel, Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei și principele Radu ar urma să beneficieze de o locuință gratuită, o indemnizație lunară, mașina și paza permanentă asigurate de SPP.

Proiectul are nevoie de acordul Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite