Premierul Mihai Tudose: Sistemul de vot mixt adoptat la Chișinău este unul democratic. A fost comunicat prost la Bruxelles

21 iulie 2017, 21:12

Este o vizită simbol, o vizită de angajament ferm în ceea ce privește poziția României față de Moldova, de continuare a demersurrilor noastre de a susține drumul ferm, sperăm cu toții, al Moldovei către Uniunea Europeană, parcursul pro-european al Republicii Moldova. Un parcurs care, în ultimii doi ani, s-a dovedit a fi de succes„, spune premierul Mihai Tudose  despre vizita sa la Chișinău, prima deplasare în afara granițelor țării pentru a se întâlni cu prim ministrul altei țări.

Premierul român spune că reformele pe care guvernul Republicii Moldova le-a început și le desfășoară în condiții foarte bune  vor da rezultate. Mihai Tudose crede că parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil.

Despre avertismentele de la Bruxelles: „Moldova pățește astăzi ceea ce am pățit și noi. Din cauza unei lipse de comunicare în timp real, de a explica ce se întâmplă, au apucat să comunice niște neprieteni ai Moldovei. Cei din afară au receptat mesajul ca atare și este foarte greu acum pentru guvernul de la Chișinău să joace reactiv, să explice ceea ce s-a întâmplat, după ce organismele internaționale și-au făcut o părere greșită. În fapt, ei sunt criticați și este criticat guvernul că a implementat un sistem de vot care se folosește chiar și în Europa. Este un proces democratic, respectă toate condiționalitățile de la Veneția, făcut din timp, cu mult înainte de alegeri. Singura problemă e că a fost comunicat prost sau/și tardiv. […] A fost prezentat ca fiind un derapaj democratic, ceea ce nu este.”

Mihai Tudose spune că proiectul a fost votat cu majoritate în Parlament, iar protestele față de acest sistem sunt o dovadă că țara este liberă.

Despre gazoductul Iași- Chișinău: „Dacă drumul Moldovei este clar către vest, către Uniunea Europeană, atunci și interconectările pe sistemele vitale pentru orice țară, de energie, gaz, energie electrică, sunt  clare. […] Nu vorbim de dacă o să facem, ci vorbim de etape, vorbim de termene, de finalizare.”

Despre declarația Parlamentului de la Chișinău privind retragerea trupelor ruse din Republica Moldova: „Aici nu este vorba despre intervenția unui guvern străin în ceea ce privește problema militară a unei țări independente.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă