Premierul Mihai Tudose, după comandamentul de la Timișoara: Cred că toată lumea s-a mobilizat exemplar

18 septembrie 2017, 15:00

Premierul Mihai Tudose: Mesajul este foarte bun pentru toată lumea, cu o singură excepție. Cei de la ENEL, îngrozitori. Nu se poate așa ceva. Azi dimineață am avut o întâlnire la Guvern cu STS, Ancom, IGSU, am găsit o soluție și se lucrează deja la implementarea ei. Vor fi informări cu avertizări care vin de la meteo, pot să fie și pe incendii. Toți cei care sunt în zonă le primesc ca un semnal de alertă. Într-o lună-două va fi funcțional. La ce s-a întâmplat ieri, am aflat cu jumătate de oră înainte, nu s-a putut prognoza mai devreme. Când a venit avertizarea meteo, în urmatoarele 5 minute toată lumea va primi pe telefonul mobil. Cred că toată lumea s-a mobilizat exemplar. Toata lumea se mobilizează ca să faca proiectul pentru acordarea de despăgubiri. Grădinițele, școlile să fie prevăzute – ca miercuri în ședința de guvern să putem să dăm banii. Nu putem da legea fenomemnelor meteo periculoase. Problemele mari sunt alimentarea cu energie electrică. La Enel am văzut o situaţie că 28 de localităţi din Timiş nu au curent. Depinde ce înţelegem prin localităţi. Eu înţeleg fiecare sat. Astăzi, 254 de sate nu sunt alimentate cu energie electrică în Timiş, ceea ce este înfiorător. Sunt şcoli care nu au pătimit din cauza vântului, ci pentru că nu au curent şi apă potabilă şi se va lua o decizie ca în acele şcoli să nu se facă cursuri.

Carmen Dan, ministrul de Interne: Și la Arad, și la Timiș, am stat de vorbă cu angajații ministerului și îi felicit. Le-am recomandat să funcționeze în echipă de fiecare dată pentru că, iată, se văd rezultatele. Noi, toată noaptea trecută am gestionat tot felul de situații. Am avut oameni blocați pe munte, pe drumuri forestiere, trei grupuri, în trenuri, aproximativ 500 de oameni. Am reușit să-i aducem în siguranță. Forșele ministerului au intrat în dispozitiv și-au mărit capacitatea imediat ce au apărut avertizările. Nu se pune problema de demisii. În centrul național au fost reprezentanții tuturor ministerelor.

Furtunile de o violenţă nemaiîntâlnită au ucis ieri 8 oameni în Timiş, Arad şi Bistriţa. 137 de oameni au fost răniţi, unii dintre ei au ajuns în stare gravă la spital. Mulţi oameni au fost surprinşi pe drum sau pe stradă de vântul extrem de puternic. Au fost distruse maşini, s-au prăbuşit copaci şi au zburat acoperişuri. Furtuna a lăsat fără energie electrică zeci de mii de oameni din mai multe judeţe. 42 de şcoli şi grădiniţe au fost închise astăzi.

La nivelul Guvernului s-a decis, luni, înființarea unui grup de lucru pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, Sistem Alert, în urma unei întrevederi pe care premierul Mihai Tudose a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie mobilă, reprezentanți ai IGSU, ANCOM și STS.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă